Hlavní obsah

Trojice německých letišť zruší ve čtvrtek stovky letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá letiště v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu zruší ve čtvrtek stovky letů kvůli celodenní výstražné stávce bezpečnostního personálu, napsala agentura DPA. Všem pasažérům letiště doporučují, aby si zkontrolovali, jestli jejich stroj skutečně odstartuje.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Tři německá letiště budou stávkovat, ruší se stovky spojů.

Článek

Protest se dotkne i některých spojů s Českem, jsou to lety Düsseldorf-Praha, který měl startovat v 07.00 nebo letu z Kolína nad Rýnem/Bonnu, který měl do české metropole odstartovat ve 12:20.

V Düsseldorfu ve čtvrtek podle agentury DPA odpadne 350 odletů a příletů ze zhruba 570 plánovaných, ve Stuttgartu 125 z 270. Také letiště Kolín nad Rýnem/Bonn počítá podle svého webu s rušením letů, a to v řádu mnoha desítek spojů.

Výstražná stávka navazuje na obdobný protest z pondělí, kdy bezpečnostní personál na čtyři hodiny přerušil práci na dvojici berlínských letišť. Zrušeno kvůli tomu bylo kolem 35 letů. Čtvrteční akce tak svým rozsahem bude výrazně větší.

Stávky mají být podle odborů Verdi signálem pro zaměstnavatele, aby poskytli lepší nabídku zhruba 23 tisícům bezpečnostních pracovníků na německých letištích. Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy na 20 eur (511 korun). Zatím přitom někteří ze zaměstnanců v tomto sektoru berou jen 12,90 eura (331 korun) na hodinu. Příští vyjednávací kolo se má uskutečnit 23. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám