Hlavní obsah

Český antimonopolní úřad pokutoval ubytovací portál Booking.com

Aktualizováno

Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil rezervačnímu portálu Booking.com pokutu 8,3 milionu korun za uzavírání zakázaných dohod. Zajistily mu podle úřadu lepší ceny ubytování pro vlastní klienty v hotelech a dalších zařízeních nabízejících krátkodobé ubytování, uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Booking.com podle zjištění úřadu v letech 2009 až 2015 uzavíral zakázané takzvané vertikální dohody s poskytovateli krátkodobého ubytování. Dohody zajišťovaly on-line portálu lepší cenu i lepší dostupnost pokojů než ostatním rezervačním kanálům včetně samotných poskytovatelů.

Klient tak při využití služby Booking.com dostal nižší cenu, než když využil jiný způsob rezervace nebo kontaktoval hotel či penzion přímo, uvedl úřad. Při výši sankce úřad zohlednil také to, že společnost od jednání upustila ještě před zahájením správního řízení.

Booking.com vznikla v roce 1997, sídlí v Nizozemsku. Firmu kvůli zmíněným dohodám vyšetřovaly antimonopolní úřady i dalších evropských zemí, například ve Velké Británii, Německu nebo Maďarsku. Booking.com zprostředkovává i ubytování v soukromí a je tak konkurentem firem z oblasti sdílené ekonomiky jako Airbnb.

Reklama

Výběr článků

Načítám