Hlavní obsah

Ceny bytů v Praze nadále letí vzhůru

Průměrná cena nových bytů v Praze na konci srpna meziročně vzrostla o 9,2 procenta na 102 100 korun za metr čtvereční. Tempo růstu však postupně klesá, ještě v polovině loňského roku nové byty meziročně zdražovaly o 22,5 procenta. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů na konci srpna meziročně vzrostl zhruba o pětinu na 5271, vyplývá z údajů společnosti Deloitte.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny bytů v Praze

Článek

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1 s průměrnou cenou 204 500 korun za metr čtvereční. Naopak nejlevnější je Praha 4 s průměrem 86 200 korun. Meziročně ceny nejvíce vzrostly v Praze 10, a to téměř o čtvrtinu. Naopak nejméně zdražily byty v Praze 2 – o 3,5 procenta.

V porovnání s koncem června nové byty nejvíce zdražily v Praze 9, o 6,9 procenta. Naopak v Praze 1 ceny klesly o 3,4 procenta.

Více než třetina dostupných bytů byla s dispozicí 2 kk. Následovaly 3 kk (27 procent) a 1 kk (23 procent).

Zdražování zpomaluje

Podle listopadových dat Eurostatu ceny domů a bytů v Evropské unii (EU) meziročně rostou o 4,3 procenta. V Česku podle těchto dat zdražování začíná pomalu zmírňovat, i tak je však v rámci Evropy nadprůměrné, když ve druhém čtvrtletí dosáhlo 7,5 procenta. [celá zpráva]

Ještě na konci března přitom byty zdražovaly meziročně o 7,7 procenta. I když je zpomalení nepatrné, Česko už není v čele pelotonu zemí, kde byty zdražují nejrychleji z celé osmadvacítky.

Nejrychleji teď zdražují nemovitosti ve Slovinsku, kde domy a byty v tomto meziročně zdražují o 13,4 procenta, v Irsku o 12,6 procenta. V Portugalsku to je o 11,2 procenta a v Maďarsku o 10,4 procenta. Naopak ve Švédsku byty zlevnily o 1,7 procenta a v Itálii pak ceny klesly o 0,2 procenta.

Stavební produkce u nás podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu meziročně vzrostla o 10,4 procenta. Oproti září, kdy rostla o 11,8 procenta, jde však o mírné zpomalení. Stavební úřady vydaly meziročně o dvě procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 1,8 procenta. Dále byla oproti loňskému říjnu zahájena stavba o 1,7 procenta bytů méně. Dokončeno jich bylo o 55,6 procenta více. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám