Hlavní obsah

Tempo růstu EU i eurozóny zpomalilo. Německo mezi čtvrtletími dokonce klesalo

Novinky, bož

Ekonomika eurozóny ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta, což je nejslabší tempo růstu za čtyři roky. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil statistický úřad Eurostat. Po masivním růstu začal docházet dech Německu, jehož hrubý domácí produkt (HDP) mezi čtvrtletími dokonce zaznamenal mírný pokles.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

HDP zemí platících eurem průměrně stoupl o 0,3 procenta. Zpomaluje tak růst EU i eurozóny.

Meziročně rostl HDP EU o 1,6 procenta, přičemž ještě v předchozím čtvrtletí to bylo 2,2 procenta. Ekonomika eurozóny meziročně stoupla o 1,8 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí meziroční růst dosahoval 2,1 procenta.

Nejvíce se na růstu HDP pozitivně podepsala spotřeba domácností, která k němu přidala 0,1 procentního bodu.

Nejrychleji roste Malta, Německo zpomalilo

Nejvíce oproti předchozímu čtvrtletí rostla Malta, a sice o 3,6 procenta. Za ní následují Rumunsko (1,9 procenta) s Polskem a Lotyšskem (shodně 1,7 procenta).

Naopak do negativních čísel se dostala Litva (–0,3 procenta) a s ní i Německo a Švédsko (shodně –0,2 procenta) a Itálie (–0,1 procenta). Německo zaznamenalo pokles vůbec poprvé za poslední tři roky.

Podle zpřesněného ČSÚ odhadu vzrostl český HDP ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 procenta, meziročně pak o 2,4 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám