Hlavní obsah

Italové řadí před Bruselem zpátečku ve sporu o rozpočet

Novinky, tov

Itálie naznačila ochotu přepracovat návrh rozpočtu na příští rok. Kvůli vysokému schodku Římu hrozí od Bruselu disciplinární řízení. Evropské akciové indexy v pondělí v reakci na možné uklidnění situace rostou a euro posiluje.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský vicepremiér Matteo Salvini, který je šéfem vládní strany Liga.

Článek

Italský vicepremiér Matteo Salvini v neděli řekl, že nikdo tvrdošíjně nelpí na schodku ve výši 2,4 procenta HDP. Reuters s odkazem na dva zdroje z italské vlády napsala, že výše plánovaného schodku by se mohla snížit na dvě procenta.

Vicepremiér Luigi Di Maio, který je šéfem vládního Hnutí pěti hvězd (M5S), v pondělí upozornil, že pokud budou zachovány cíle rozpočtového návrhu, nepředstavuje snížení plánovaného schodku problém. „Důležité je, aby rozpočet zahrnoval cíle, které jsme stanovili,” prohlásil.

Italská burza v pondělí dopoledne rostla téměř o tři procenta a akciový index italských bank rostl více než o pět procent, na druhou stranu výnosy krátkodobých italských dluhopisů prudce klesly. V zelených číslech jsou západoevropské burzy i burza v Praze.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejzadluženější země EU

Euro posílilo vůči dolaru o tři desetiny procenta na 1,1376 dolaru za euro, ještě výrazněji evropská měna posílila vůči japonskému jenu.

Evropská komise navrhla zahájit s Itálií disciplinární řízení pro nadměrný schodek. Pokud s tím budou souhlasit členské země, hrozila by na jeho konci zemi pokuta. Bruselu vadí, že návrh rozpočtu nesnižuje obrovské zadlužení Itálie, které přesahuje 130 procent ročního výkonu ekonomiky. Je tak druhou nejvíce zadluženou zemí Unie po Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám