Hlavní obsah

ČEZ klesl zisk, výhled na celý rok ale firma zlepšila

Novinky, tov
Aktualizováno

Největší tuzemské energetické firmě ČEZ klesl za první tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 45 procent na 9,1 miliardy korun. Tržby činily 129,3 miliardy korun. Podle nové účetní metodiky stouply v meziročním srovnání o čtyři procenta, podle předchozí však byly nižší o 12 procent. Výsledky zveřejnila firma ve čtvrtek na svém webu.

Foto: Marek Sviták

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Meziroční srovnání zisku za tři čtvrtletí je významně ovlivněno jednorázovými výnosy roku 2017 ve výši téměř 7 miliard korun, zejména prodejem akcií MOL,” upozornil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Odhad celoročního čistého zisku ČEZ zvýšil na 13 - 14 miliard korun.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera výhled na čistý zisk překonal očekávání. Akcie ČEZ na burze v Praze po 10 hodině posilovaly o procento.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů klesla meziročně o procento na 44,3 TWh,  výroba z jaderných elektráren vzrostla o sedm procent na 21,7 TWh. Výroba elektřiny v segmentu nová energetika, tedy z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren, dosáhla 1,3 TWh. To je oproti loňsku o osm procent méně, hlavně v důsledku horších povětrnostních podmínek v Rumunsku.

„Po letech meziročních poklesů realizačních cen vyrobené elektřiny došlo ve třetím čtvrtletí k obratu a ve výsledcích hospodaření ČEZ se začíná pozitivně odrážet růst cen elektřiny na velkoobchodních energetických trzích, což se projeví významně na výsledcích příštího roku,” uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ ve čtvrtek také informoval, že na konci listopadu proběhne mimořádná valná hromada. Její svolání požadovali menšinoví akcionáři v čele s Michalem Šnobrem. Důvodem jsou především diskuse nad způsobem financování plánovaného nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám