Hlavní obsah

Rusko chrlí na trh rekordní množství ropy, cena prudce padá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy ve čtvrtek prudce klesají, jsou nejníže od června. Zvýšené dodávky největších ropných producentů totiž převyšují poptávku na trhu.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránská ropná pole v Perském zálivu. I kvůli plánovanému omezení dovozu íránské ropy do USA by cena suroviny mohla vzrůst.

Článek

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ odepisovala zhruba 2,6 procenta na 73,11 dolaru (1700 korun) za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 2,8 procenta na 63,46 dolaru za barel.

Rusko v současnosti dodává na trh rekordní množství suroviny v postsovětské době, denně je to v průměru více než 11 milionů barelů. Obavy z vlivu obnovených amerických sankcí proti jiné ropné velmoci - Íránu - tedy v posledních dnech na ropném trhu polevily.

Ve středu zveřejněný průzkum agentury Reuters monitorující produkci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) navíc prokázal, že kartel se na pokles dodávek z Íránu připravuje. Říjnovou produkci navýšil na nejvyšší hodnoty od roku 2016.

Jak ropa typu Brent, tak typ WTI zaznamenaly v uplynulém měsíci největší měsíční propad od července 2016. Severomořský Brent za měsíc odepsal 8,8 procenta a americká lehká ropa WTI téměř o 11 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám