Hlavní obsah

Nelegální reklama poškozuje most, tvrdí Piráti. Není to pravda, oponuje ŘSD

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mostech zůstávají reklamní poutače, i když tam nemají co dělat, na některých se objevují dokonce nové. Piráti ukázali snímky mostu, do kterého se podle nich kvůli reklamě vrtalo a voda může poškodit konstrukci. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale jejich tvrzení zpochybnilo.

Foto: Piráti

Most D1-039 na dálnici D1 u obce Ostředek

Článek

Reklam na mostech, které jsou v ochranných pásmech dálnic a silnic I. třídy, se omezení podle zákona dotýká stejně jako billboardů.

„Je zarážející sledovat, jak pomalu a neochotně mizí nelegální billboardy z českých dálnic, i když k 1. září loňského roku již neměl stát ani jeden. Ještě horší je ale fakt, že i když to zákon zakazuje, objevují se nelegální reklamní poutače nové,” řekl Novinkám Ondřej Polanský, poslanec Pirátů a místopředseda podvýboru pro dopravu. Jako příklad zmínil tři mosty na dálnici D1.

Na jednom z nich u obce Ostředek láká řidiče reklamní poutač do nedalekého motorestu.

Odstranění reklamních poutačů nařizuje novela zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2012 s počátkem platnosti od 1. září 2017. Billboardy nesmí být v pásu do 250 metrů od dálnic a do 50 metrů od silnic první třídy.

Nadjezd byl během roku 2016 zbourán a poté znovu vystavěn. V průběhu letošního roku se na něm však objevilo reklamní zařízení, ačkoliv to již od roku 2012 nebylo možné, uvedli Piráti. Podle nich navíc instalací reklamy vznikla na konstrukci nadjezdu značná škoda, přičemž k údajnému poškození mostu došlo ještě v záruční době, což může mít dopady v případě reklamací.

Foto: Piráti

Detail upevnění reklamního poutače. Most D1-039 na dálnici D1 u obce Ostředek.

Vrtalo se do mostu, tvrdí Piráti. Nevrtalo, ukázalo ŘSD

Problém měl spočívat v upevnění poutače, které bylo provedeno navrtáním shora kolmo dolů. „Takový postup výrazně narušuje beton, kam nejen deštěm a sněhem, ale i běžnou vlhkostí v místě vrtu vniká voda, která následně zatéká i několik desítek centimetrů do betonu, a pokud se dostane k ocelové nosné výztuži mostu, tato začne korodovat a most je prakticky neopravitelně zničen,” uvedl poslanec Pirátů.

Foto: ŘSD

Upevnění reklamy k zábradlí

„Reklamní zařízení jsme na mostě prověřili. Z přiložených fotografií je vidět, že reklamní zařízení není přímo uchyceno do konstrukce mostu, je zachyceno na zábradlí. Nedošlo tedy k žádnému vrtání a most není nijak poškozen,”  řekl Novinkám mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podle něj však opravdu jde o nelegální reklamní zařízení. „Bohužel se nejedná o nijak výjimečnou situaci, takovýchto nelegálních reklamních zařízení odstraňuje ŘSD desítky až stovky ročně,” dodal s tím, že odstraňování probíhá podle správního řádu.

Nelegální obohacení

Reklamní společnosti se provozem nelegálních billboardů u dálnic a silnic první třídy podle Pirátů obohatily o 40 miliónů korun. Na tiskové konferenci minulý týden vyzvali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby tuto částku po firmách vymáhal. [celá zpráva]

Piráti sestavili přehled zhruba 150 nelegálních billboardů na dálnici D1 v úseku Praha – Brno a vyzvali ministerstvo, aby zahájilo přestupkové řízení a také aby podalo žalobu z důvodu nedovoleného obohacení provozovatelů těchto reklamních nosičů. „Jsme zvědavi, jak se ministerstvo k materiálu, se kterým jsme jej formou interpelace konfrontovali, postaví,“ dodal Polanský.

Foto: ŘSD

Uchycení reklamy na nadjezdu

K začátku listopadu bylo podle údajů ministerstva dopravy od dálnic odstraněno zhruba 900 billboardů. Stále tak zbývá odstranit přes 500 nelegálních poutačů. Další stovky jsou u silnic první třídy.

„Odpověď na interpelaci připravujeme,” řekla Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. U dosud neodstraněných billboardů podle ní probíhá postupně správní řízení, které je kvůli obstrukcím některých vlastníků poměrně zdlouhavé.

„Rozumní majitelé vzdali svůj tichý boj, dodržují zákon a svoje reklamy si odvezli nebo postupně odvážejí na základě výzev silničních správních úřadů,” dodala. Připomněla, že zákon nenařizuje odstranění všech billboardů. Legální nadále zůstávají například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám