Hlavní obsah

Bez reformy daní a penzí dopadne Česko hůř než Řecko

Aktualizováno

České veřejné finance nejsou i přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů dlouhodobě udržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při současném nastavení daňové a výdajové politiky dosáhl v roce 2068 až 230 procent HDP. To je více, než nyní vykazuje jakákoli země EU včetně Řecka. V úterý to uvedla Národní rozpočtová rada.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Článek

Rada toto varování přinesla ve své první zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Ta uvádí, že nepříznivému vývoji by bylo možné zabránit zvýšením daní, případně posunutím věku odchodu do důchodu. Třetí možností je snížení důchodů vzhledem k průměrné mzdě, aby tolik nezatěžovaly státní rozpočet.

Veřejný dluh v poměru k HDP má přitom Česko aktuálně 35,3 procenta a v rámci EU je tedy šestý nejlepší.

Bezpečné je zadlužení do 40 procent HDP

Podíl lidí ve věku 65 a více let na celé populaci se podle zprávy v následujícím půlstoletí zvýší ze současných 19 procent na téměř jednu třetinu. S tím bude podle rady spojen nejen rostoucí objem výdajů na důchody, ale i zvýšené nároky na zdravotní a dlouhodobou péči.

Za bezpečné rozpočtová rada považuje udržovat podíl veřejného dluhu k HDP na maximálně 40 procentech. To by zajistilo, aby se v případě krize nebo jakéhokoliv nepříznivého vývoje neúnosně nezvyšovalo zadlužení země.

V čele rady stojí Zamrazilová

Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných financí má za cíl přinést pohled na to, zda by Česká republika byla při zachování stávajícího nastavení daňových a výdajových politik schopná v horizontu následujících 50 let hradit svoje výdaje a závazky, tak aby nebyla ohrožena neudržitelným zadlužením.

O vzniku Národní rozpočtové rady rozhodl loni schválený zákon o rozpočtové odpovědnosti, který má pomoci vytvořit brzdu proti nadměrnému zadlužování státu. Předsedkyní rady je bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová, členy Richard Hindls a Jan Pavel.

Předsedkyni volí Poslanecká sněmovna na návrh vlády, další dva členy volí rovněž Poslanecká sněmovna, po jednom na návrh Senátu a České národní banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám