Hlavní obsah

Indická firma kupující ArcelorMittal má nestandardní zdroje financí, píše deník

Aktivity indického podnikatele Sandžíva Gupty, který tento měsíc oznámil akvizici čtyř evropských ocelářských závodů ArcelorMittal včetně ostravského podniku, vzbuzují otázky, jak je jeho podnikatelská říše GFG (Gupta Family Group) financována, napsal list Financial Times (FT). Obavy mají i odbory, se stížností se obrátily do Bruselu.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Šéf Liberty Steel Sandžív Gupta

Článek

Gupta za poslední tři roky z relativně neznámého podniku vybudoval průmyslovou říši rozkládající se na čtyřech kontinentech. Roční obrat GFG dosahuje 17 miliard dolarů (382 miliard Kč) a společnost zaměstnává více než 20 tisíc osob.

Jedním z hlavních zdrojů financování byla podle veřejných dokumentů společnost Global Asset Management (GAM), která vlastní dluhopisy Guptových firem v hodnotě minimálně 2,8 miliardy dolarů. GAM ale zjistila porušení zásad při provádění hloubkové kontroly, tzv. due diligence, v souvislosti s investicemi do dluhopisů spojených s britskou firmou Liberty House, která je součástí skupiny GFG a která má být vlastníkem ostravské hutě, píší FT.

Kvůli těmto problémům se Gupta obrátil k jiným zdrojům. Letos v lednu se dohodl na koupi hliníkárny Dunkerque se společností Rio Tinto za 500 miliónů dolarů a v posledních týdnech podle zdrojů FT kvůli tomuto obchodu požádal několik konkurenčních obchodních domů o půjčky nejméně 160 miliónů dolarů. „Jde k alternativním finančníkům. To značí, že tradiční kanály jsou blokovány," poznamenal jeden z obchodníků.

Odbory mají obavy, mluví o tunelování

Odboráři huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) se obávají, že případný prodej jejich firmy společnosti Liberty House nesplňuje podmínky Evropské komise (EK) o dlouhodobé udržitelnosti a vytváření silné konkurence. Námitky už odbory zaslaly kontrolnímu správci hutě i EK.

„Domníváme se, že při prodeji již dochází, a ještě dojde, k poškození ostravské hutě skupinou ArcelorMittal v rozsahu srovnatelném s tunelováním OKD,“ uvedla jménem odborů Alena Sobolová, předsedkyně Odborová organizace Ostravská huť, a upozornila na to, že při prodeji AMO je v sázce nejen 6500 kvalifikovaných pracovních míst, ale také zdroj příjmů pro asi 100 tisíc lidí v moravskoslezském regionu.

Odboráři se setkali se zástupci Liberty House minulý pátek. A podle Sobolové mají odbory po jednání za to, že Liberty House nemá zájem ostravskou huť rozvíjet. Odborové organizace působící v huti žádají EK, aby kupní smlouva obsahovala garance nesnižování objemu výroby, garance týkající se dalších investic do výrobních technologií a zachování obdobné úrovně zaměstnanosti po dobu minimálně pěti let.

Generální ředitel Liberty Steel John Bolton s názory odborů nesouhlasí. „Co se závodu Energetika týče, již jsme zajistili dohodu o nákupu energií za konkurenceschopné ceny, zajistíme tak rentabilní provoz ostravské hutě. Do budoucna si stále ponecháváme otevřenou možnost odkupu energetických závodů. Konkrétními kroky se budeme zabývat v nejbližších dnech,“ uvedl.

Prodávají kvůli nákupu v Itálii

Skupina ArcelorMittal prodává AMO spolu s dalšími šesti podniky v Evropě kvůli nákupu obří italské huti Ilva. Prodej musí schválit EK, Liberty House má kromě ostravské huti zájem také o podniky ArcelorMittal Galati (Rumunsko), ArcelorMittal Skopje (Makedonie) a ArcelorMittal Piombino (Itálie).

Nákupem AMO a tří dalších podniků v Rumunsku, Makedonii a Itálii by její výrobní kapacita vzrostla na více než 15 miliónů tun oceli ročně. Liberty má silné postavení zvláště ve Velké Británii a Austrálii, vyrábí také ocel pro automobilový průmysl a další sektory v USA.

AMO vyrobí ročně více než dva milióny tun oceli, ta má uplatnění hlavně ve stavebnictví a strojírenství. Firma je také největším výrobcem silničních svodidel v ČR, své výrobky vyváží do více než 40 zemí. Huť a její dceřiné společnosti zaměstnávají téměř sedm tisíc lidí, průměrný měsíční výdělek v loňském roce byl 36 646 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám