Hlavní obsah

Venezuela začne u mezinárodních transakcí používat místo dolaru euro

Novinky, tov

Venezuela přestane u mezinárodních transakcí používat americký dolar. Místo něj bude používat euro, čínský jüan a další volně směnitelné měny. Vláda Nicoláse Madura tak reagovala na americké sankce a údajnou „finanční blokádu“ ze strany USA.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský viceprezident pro ekonomiku Tareck El Aissami (uprostřed) na tiskové konferenci.

Článek

Opatření v úterý oznámil viceprezident pro ekonomiku Tarek el Aissami na tiskové konferenci společně se šéfem centrální banky.

Americké sankce uvalené na Caracas podle něj brání zemi v používání dolaru. Finanční blokáda zasáhla soukromý i veřejný sektor, farmaceutické firmy i zemědělství a ukázala, „jak daleko může zajít imperialismus ve svém šílenství“. Americké sankce označil za svévolné a v rozporu s mezinárodním právem.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelci stojí ve frontě na zeleninu

Účty farmaceutických firem, kterým vláda platila v dolarech, byly zavřeny a mají zakázáno vykonávat transakce v dolarech. Dodal, že při vládních aukcích deviz se bude nyní používat euro, jüan a další tvrdé měny. Pro běžné Venezuelce se ale mnoho nemění, dolary seženou jen na černém trhu, kde už mnoho let platil jiný kurz než ten oficiální.

Foto: Stringer, Reuters

Uprchlíci z Venezuely táboří u autobusového nádraží v ekvádorském Quitu.

Novými pravidly se musí s okamžitou platností řídit všechny banky v zemi.

Vláda hodlá v listopadu a prosinci prodat na trhu dvě miliardy eur, tak aby veřejnost mohla nakoupit evropskou měnu za „skutečný, nikoli spekulativní kurz“.

Na ropu bohatou Venezuelu trápí hyperinflace, nedávno u své měny, venezuelského bolívaru, škrtla pět nul. Lidé ve velkém emigrují do sousedních zemí, USA či Španělska. HDP země za posledních šest let klesl o téměř 40 procent, MMF propad přirovnal k zemím ve válce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám