Hlavní obsah

Razie v kancelářích Opelu. Automobilka měla falšovat emisní testy u 95 tisíc vozů

Novinky, bož

Státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem a hessenský Zemský kriminální úřad v pondělí ráno nechaly prohledat kanceláře automobilky Opel v Rüsselsheimu a Kaiserslauternu kvůli podezření, že se automobilka dopouštěla manipulace s emisními testy. Informoval o tom server týdeníku Focus.

Foto: Opel

Opel

Článek

Podle deníku Bild se zmanipulované emisní testy mohly týkat zhruba 95 tisíc dieselových vozů emisní normy Euro 6. Konkrétně by se mělo jednat o modely Zafira, Cascada a Insignia z let 2012, 2014 a 2017.

Státní zastupitelství ve Frankfurtu potvrdilo, že k raziím došlo a uvedlo, že jedná na základě podezření z podvodu, k němuž mělo dojít při použití softwaru, který ovlivňoval výsledky měření emisí uhlíkových plynů.

Emisní aféra VW se řeší téměř tři roky

Emisní aféra vypukla v září 2015, když americká EPA obvinila Volkswagen, že její dieselové motory obcházely pomocí speciálního softwaru měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody automobilka přiznala vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatila 4,3 miliardy dolarů (přes 95 miliard Kč). [celá zpráva]

Manažer automobilky Oliver Schmidt byl kvůli aféře odsouzen k sedmiletému vězení pro podíl na podvodu. Dále dostal pokutu 400 tisíc dolarů (asi 8,9 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám