Hlavní obsah

Začíná platit jednotné značení paliv

Právo, Martin Procházka

V Evropské unii včetně Česka začíná od pátku platit jednotné značení motorových paliv. Řidičům možná bude chvilku trvat, než si zvyknou. Značení však ode dneška platí pro veškeré čerpací stanice v celé Evropské unii.

Foto: ČAPPO

Nové značení pohonných hmot

Článek

Řidiči cestující do zahraničí by tak už v budoucnu neměli mít problém poznat, zda tankují správně.

Benzín je značen kroužkem s písmenem E a číslem, které označuje podíl etanolu v palivu. Nafta je označena čtvercem a písmenem B s číslem, které udává podíl biosložky. Nejčastěji je k dispozici označení E5 a B7, ale postupně budou přicházet na trh další paliva jako E10, B10 nebo B100.

Jak budou značena paliva
E5nové značení Naturalu 95 a Naturalu 98
B7nové značení běžné nafty

Sjednocené značení by mělo pomoci snížit počet případů, kdy lidé načerpají nevhodné palivo. Nafta se sice do auta na benzín jen tak snadno nedostane, jelikož benzínová vozidla mají užší hrdlo nádrže než tankovací pistole s naftou, ovšem benzínovou pistoli do naftové nádrže zasunout lze.

Podle České asociace asistenčních společností ročně vyhledá pomoc v souvislosti s natankováním nesprávného paliva asi dva tisíce motoristů. Většinou se tak podle odborníků stává, když jsou v rodině dvě auta, jedno na benzín a druhé na naftu.

Odborníci vyzývají, aby se řidič po načerpání špatného paliva ani nepokoušel vozidlo nastartovat a v případě, že si chybu uvědomí až po nastartování, měl by auto ihned odstavit, jinak hrozí závažné poškození automobilu. Vůz je třeba nechat odtáhnout a nesprávné palivo v servisu odčerpat.

Anketa

Orientujete se v novém značení paliv?
ano
13,7 %
ne
86,3 %
Celkem hlasovalo 4332 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám