Hlavní obsah

Kobercový nálet berňáku. Údaje chtěl i po novomanželech, kteří měli hostinu doma

Novinky, tov

Výzvy k poskytnutí podrobných údajů o svatební hostině v rámci kontrol EET přišly skoro stovce novomanželů, a to dokonce i těm, kteří měli hostinu doma. O pokračování kauzy podle řady odborníků nezákonných kontrol informoval server Podnikatel.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Finanční úřad pro Olomoucký kraj zvolil metodu „kobercového náletu“ a na základě údajů z matrik rozeslal výzvy o poskytnutí údajů o svatební hostině novomanželům, kteří měli svatební obřad na adrese určité restaurace či v konkrétní den, uvedl server. V jednom kuriózním případě výzva přišla dokonce i lidem, kteří slavili v rodinném kruhu.

„Finanční úřad pro Olomoucký kraj zaslal... městu výzvu, ve které požadoval sdělení ke konkrétním sedmi dnům z roku 2017, a to, zda byly konány sňatečné obřady, a žádal o sdělení osobních dat sezdaných osob,” řekla serveru Podnikatel.cz vedoucí přerovské matriky Jitka Kočičová.

„Do konce září bylo odesláno celkem 95 výzev novomanželům,” potvrdila serveru mluvčí olomouckého finančního úřadu Zuzana Žabčíková.

Úřadu tak stačila informace, že se páry braly, a obesílal novomanžele plošně.

Nezákonné, tvrdí odborníci 

O kontrolách Novinky poprvé psaly v srpnu. Informace o počtu hostů, útratě za hostinu a doložení účtenek berní úřady požadují údajně proto, že podezírají restauraci, že příjem neevidovala v EET a možná nezdanila. Z podobných důvodů také řeší, kde a za kolik byli hosté ubytováni. [celá zpráva]

Několik odborníků na daně včetně Tomáše Hajduška z Komory daňových poradců ČR ale kritizovalo údajně nezákonný postup berního úřadu. Podle nich totiž novomanželé nejsou osoby, které by během svatební hostiny „získávaly jiné údaje nezbytné pro správu daní“, jak uvádí paragraf 57 daňového řádu, kterým se úřady ve výzvě ohánějí.

Ministryně slibovala citlivý postup

S podobným dopisem se po svatbě setkali i někteří čtenáři Novinek. „Okamžitě tam museli zdůraznit, že pokud jim informace neposkytnu, udělí mi podle nějakého zákona o podávání informací pokutu až 500 tisíc korun,” napsal jeden z postižených redakci. Finanční správa poté upřesnila, že pokuta skutečně hrozí těm, kteří bezdůvodně odmítnou podat informace. Na druhé straně pokud už nemají či nikdy neměli požadované účtenky, žádná sankce jim nehrozí.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ještě v srpnu pozvala šéfa finanční správy Martina Janečka, aby podezření rozptýlil. Předložená právní analýza ji ale v této věci přesvědčila, že úřad postupuje podle zákona. Finanční správu nicméně vyzvala, aby postupovala citlivěji a praktiku využívala jen v oprávněných případech. [celá zpráva]

Je otázkou, zda se daným doporučením řídil například právě finanční úřad pro Olomoucký kraj. Jeho mluvčí upřesnila, že do konce září bylo novomanželům odesláno celkem 95 výzev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám