Hlavní obsah

Staropramen zdraží pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovary Staropramen, druhý největší tuzemský výrobce piva, od listopadu zdraží točené pivo, tedy sudové a tankové, v průměru o 3,2 procenta, uvedl mluvčí pivovaru Pavel Barvík. Ceny se tak zvýší u většiny tankových ležáků a prémiových piv o 0,6 koruny až 1,4 koruny na půllitr, nejprodávanější ležáky pak zdraží zhruba o korunu.

Foto: Profimedia.cz

Areál pivovaru Staropramen na pražském Smíchově

Článek

Pivovar již letos jednou prodejní ceny zvyšoval, když na jaře zdražil nejčastěji o korunu lahvové a plechovkové pivo.

Za nárůstem ceny stojí podle pivovaru růst výrobních nákladů, zejména zdražování chmele, ječmene nebo energií.

„Letos na jaře jsme díky tlaku rostoucích nákladů zvyšovali ceny vybraných lahvových a plechovkových piv, jejichž cenová úroveň především v promočních akcích byla pro nás dlouhodobě neudržitelná. Další růst nákladů v průběhu letošního roku nás nyní nutí upravit ceny především sudových a tankových ležáků a prémiových piv,” řekl generální ředitel společnosti Petr Kovařík.

Podle něj dojde ke změně cen u některých druhů piv po dvou letech, u některých po čtyřech letech. „Ceny jsme i přes růst nákladů drželi, abychom tímto podpořili naše partnery z řad hospodských a restauratérů. Ze stejného důvodu jsme se nyní rozhodli nezvyšovat ceny většiny výčepních piv,” dodal Kovařík.

Podle mluvčího se ke změnám cen snaží pivovar u každého výrobku přistupovat individuálně. „Cílem tohoto přístupu je provést pouze opravdu nevyhnutelné úpravy cen a zmírnění dopadu změn cen na spotřebitele a také na naše obchodní partnery,” uzavřel.

Prazdroj zdražil, Budvar to zvažuje

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj již ceny zvýšil od října, kdy zdražil v průměru o 3,7 procenta, zejména u ležáků a prémiových piv. V reakci na to již zdražily i některé restaurace.

Mluvčí Prazdroje Jitka Němečková v září uvedla, že pivovar zvedne cenu Pilsner Urquell o 1,5 koruny na půllitr. „Konečnou cenu si určuje obchodník sám, nemůžeme předjímat jeho reakci,” dodala. [celá zpráva]

Pivo zdraží nejspíš příští rok i Budějovický Budvar. Několikaprocentní růst cen by se měl týkat zboží nabízeného v obchodech při slevových akcích. „Obecně jsem přesvědčený o tom, že ty promoční ceny jsou příliš nízké. V minulosti byly hodně nízké, teď bude potřeba nějakých dílčích změn,” řekl již dříve ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám