Hlavní obsah

Amazon zvýší minimální mzdu na 15 dolarů za hodinu

Novinky, tov

Největší internetový obchod světa Amazon zvýší od příštího měsíce v USA minimální mzdu na 15 dolarů (334 korun) za hodinu. Reaguje tak na kritiku tvrdých pracovních podmínek a vyzývá ostatní firmy, aby jej následovaly, informovala agentura Reuters.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nábor Amazonu v americkém státě Massachusetts

Článek

Amazon v USA zaměstnává 250 tisíc lidí a dalších 100 tisíc najímá krátkodobě například okolo Vánoc. Většina lidí ve skladech pracuje právě za minimální mzdu. Ta se v Amazonu zatím lišila v jednotlivých státech a pohybovala se mezi 10 a 13,50 dolaru.

Amazon nyní současně hodlá ve Washingtonu prosazovat navýšení minimální mzdy na 15 dolarů na federální úrovni. To při protestech v posledních letech požadovali například zaměstnanci restaurací McDonald´s.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Śéf Amazonu Jeff Bezos

„Poslechli jsme naše kritiky, zamysleli jsme se a rozhodli se, že hodláme jít příkladem,“ uvedl zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos. Jeho firma čelila v médiích kritice za mimořádně tvrdé pracovní podmínky a výkonové normy nastavené na hranici možností pracovníků. Vymýšlí stále nové technické možnosti, jak sledovat produktivitu a pohyb lidí ve skladech.

Amazon se letos stal druhou firmou po Applu, jejíž tržní hodnota překročila jeden bilión dolarů. Bezos je podle magazínu Forbes nejbohatším mužem světa s majetkem téměř 150 miliard dolarů (3,3 biliónu korun).

Firma má logistická centra a kanceláře i v Česku, zaměstnává tu přes čtyři tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám