Hlavní obsah

Dovážené vepřové maso se na africký mor nakonec povinně testovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vepřové maso dovážené do České republiky ze zemí, které byly postiženy africkým morem prasat, nebudou muset dovozci na tuto nákazu povinně kontrolovat. Rozhodlo o tom ministerstvo zemědělství. Ve čtvrtek přitom Státní veterinární správa rozhodla, že tyto kontroly se od úterý zavedou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo od toho ale po námitkách Evropské komise ustoupilo a místo kontrol masa na africký mor plánuje jen plošné veterinární kontroly.

Povinnost se měla vztahovat na provozovatele potravinářských podniků, které dovážejí vepřové z Belgie, Bulharska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska a Rumunska.

Resort ale v pondělí změnit názor a maso se zatím na virus povinně testovat nebude. Zároveň však úřad nevylučuje zavedení mimořádných opatření v budoucnosti.

„Vzhledem k vývoji nákazové situace v Evropě je potřeba ochránit domácí chovy prasat a trh s vysokými standardy pro spotřebitele před možným zavlečením nákazy. Proto jsme se rozhodli podmínit vstup potenciálně nebezpečných potravin z rizikových zemí povinným vyšetřením na virus AMP (africký mor prasat),” uvedl minulý týden ministr zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám