Hlavní obsah

Americké úřady obvinily šéfa Tesly z podvodů s cennými papíry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve čtvrtek podala žalobu na generálního ředitele výrobce elektromobilů Tesla Elona Muska kvůli jeho prohlášením ohledně možného stažení akcií podniku z burzy. SEC obvinila Muska z podvodu a chce, aby nemohl zastávat vysokou funkci v čele Tesly, ale ani v čele žádné jiné veřejně obchodované firmy, informoval zpravodajský web BBC.

Foto: Noah Berger, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

Musk minulý měsíc překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a za každou akcii podniku by nabídl 420 dolarů (9300 Kč). Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla. Musk má na twitteru 22 milionů přívrženců.

Regulátoři Muskův výrok o převzetí Tesly a stažení akcií označili za "nepravdivý a zavádějící". Zdůraznili přitom, že vedl k chaosu na burze a poškodil investory. Žádají, aby Musk dostal pokutu a zároveň aby nemohl stát v čele veřejně obchodovatelné společnosti, včetně Tesly. To je velmi nezvyklý požadavek ze strany SEC v případě šéfa tak známé firmy, píše agentura Reuters.

Experti už v následujících dnech po zveřejnění tweetu upozorňovali, že si Musk koleduje o soud. Americká televize Fox News už v srpnu uvedla, že SEC si vedení Tesly předvolala, aby k celé věci podalo vysvětlení. [celá zpráva]

SEC v žalobě rovněž upozornila, že Musk stanovil 420 dolarů jako cenu, která znamenala 20procentní zisk ze závěrečné ceny akcií ten den a také proto, že toto číslo slangově odkazuje na marihuanu. Žaloba cituje e-maily a textové zprávy mezi Muskem a výkonnými představiteli Tesly a cituje Muska, který řekl, že jeho přítelkyně to bude považovat za zábavné.

Správní rada stojí za Muskem

Musk tvrdí, že nic špatného neučinil. "Tato neoprávněná akce ze strany SEC ve mě zanechává hluboký zármutek a zklamání," uvedl v prohlášení. "Poctivost je nejdůležitější hodnotou v mém životě a skutečnosti dokážou, že jsem se jí nikdy žádným způsobem nezpronevěřil." Správní rada dodala, že Muskovi plně důvěřuje.

Sedmačtyřicetiletý Musk je veřejnou tváří Tesly a jeho ztráta by byla velkou ranou pro ztrátovou automobilku, jejíž tržní hodnotou činí více než 50 miliard USD. Především kvůli tomu, že investoři mají velkou důvěru v Muskovo vedení.

Tesla tento měsíc uvedla, že o Muskovy tweety se zajímá také ministerstvo spravedlnosti. To má pravomoc k obvinění z trestného činu. Musk je spoluzakladatelem Tesly a od roku 2008 je jejím generálním ředitelem. Žaloba byla podána ve čtvrtek u federálního soudu na Manhattanu.

Cena akcií Tesly v reakci na obvinění generálního ředitele klesla v pátek o téměř 14 procent. Zaznamenala tak nejprudší jednodenní pokles za téměř pět let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám