Hlavní obsah

Ruská ekonomika je zaostalá a polofeudální, prohlásil šéf antimonopolního úřadu

Moskva

Šéf ruského antimonopolního úřadu (FAS) Igor Artěmjev označil ruskou ekonomiku za zaostalou a polofeudální a upozornil, že pod vlivem západních sankcí role státu v ruském hospodářství ještě více vzrostla. V Rusku podle něj dochází k „vytvoření státně monopolistického kapitalismu”, prorůstání byznysu a výkonné moci.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Centrála ruské banky Sberbank v centru Moskvy. Ilustrační foto

Článek

„Naše ekonomika v mnohém zůstává zaostalou, polofeudální, zvláště v málo rozvinutých regionech. Konkurencí to tam ani nepáchne,“ řekl vysoce postavený úředník v listu Kommersant. Současně poukázal na prorůstání byznysu a výkonné moci. „Je to všeobecně rozšířené onemocnění, kterým trpíme už dlouho,“ prohlásil šéf FAS.

Pod vlivem sankcí, které Západ vyhlásil proti Rusku po anexi Krymu a vypuknutí konfliktu na východě Ukrajiny, státní sektor v ruské ekonomice podle Artěmjeva ještě více posílil, a to zejména v bankovnictví a průmyslu. „Čím více sankce působí, tím aktivněji dochází k zestátňování,” prohlásil.

Rozdíly v sektorech 

Připustil nicméně, že se tak neděje ve všech sektorech. Jako příklad uvedl „zrušení mobilního otroctví“ na trhu telekomunikačních služeb, kde operátoři museli zrušit vnitrostátní roaming a klienti získali možnost uchovat si číslo při změně operátora.

Šéf FAS také připomněl, že vláda nedávno schválila program rozvoje konkurence v 18 odvětvích, a tak doufá, že Rusko bude následovat příklad Japonska a Jižní Koreje, kde "zrušení monopolů umožnilo neuvěřitelný skok v ekonomice".

FAS předloni v září zveřejnil zprávu, podle které podíl státu a státních firem na hrubém domácím produktu vzrostl z 35 procent v roce 2005 na 70 procent v roce 2015. Podobný odhad - že státní sektor v Rusku tvoří více než 70 procent ekonomiky - zveřejnil v roce 2014 Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám