Hlavní obsah

Žádné terno. Čistý výnos EET jen 4,7 miliardy

Novinky, Tomáš Volf
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se před pár dny chlubil, že elektronická evidence tržeb (EET), kterou prosadil, do státní kasy přinesla deset miliard korun, takže se vyplatila. Co ale nezaznělo, je to, že na celkovém výběru daně z přidané hodnoty (DPH) se to za rok projevilo zvýšením o pouhé procento.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dívá na pokladnu elektronické evidence tržeb v pražské restauraci Magická zahrada. Archivní foto.

Článek

„Za rok 2017 odhadujeme skutečný přínos EET po započtení negativního vlivu snížení sazby DPH pro oblast stravování a po očištění o ekonomický růst ve výši 4,7 miliardy,“ potvrdil Novinkám mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Tato částka tedy představovala z celkově vybraných necelých 382 miliard na dani z přidané hodnoty nepříliš vysokých 1,23 procenta.

„Pokud to tak je, pak to není žádné terno. Celkové příjmy státního rozpočtu v roce 2017 totiž činily obrovských 1274 miliard. Z tohoto pohledu je pět miliard korun prostě málo. Takové plivnutí do moře,“ reagoval ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze (odloženo)1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze (odloženo1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Na DPH se u oborů podléhajících EET loni vybralo celkem 128,9 miliardy korun. O rok dříve to u stejných oborů bylo 118,2 miliardy. Z dat Finanční správy vyplývá, že šlo o nárůst o 10,7 miliardy. Podle odhadu resortu financí se tedy zavedení povinné evidence účtenek z toho podílelo na necelé polovině.

Podle Babišova poradce šlo o náběh

EET začalo v prosinci 2016 platit pro restaurace a hotely, od loňského března pro maloobchod a velkoobchod. Tuzemská ekonomika loni podle statistiků rostla svižným tempem o 4,5 procenta. Na DPH se dohromady podařilo vybrat přesně 381,7 miliardy Kč, meziročně o 32 miliard Kč (9 %) více.

Efekt EET byl tedy skromnější, výrazně větší zásluhu na výběru daně měl svižný růst ekonomiky.

Důvodem podle ekonoma Aleše Michla, který je současně poradcem premiéra Babiše, může být to, že EET se teprve rozjíždělo. „Loni to byl stále jen náběh,“ tvrdí.

Přínos evidence je podle Michla ve skutečnosti vyšší. „Je nutné ještě připočítat to, co se vybere díky EET na daních z příjmu právnických osob kvůli nárůstu tržeb, které dříve nebyly přiznány, plus na dani z příjmu fyzických osob podnikatelů i na daních a odvodech z platů lidí, kterým byla dříve dávána načerno hotovost,“ poznamenal.

MF: Narovnání tržního prostředí

Jak se na přínosu EET podílely jednotlivé obory, jasné není, úřady to vyčíslit neumějí. Daňoví poplatníci v praxi často provozují více podnikatelských činností, například restaurace a obchod, ale jen jednu z těchto činností uvádějí jako hlavní.

„Z dat, která má Finanční správa k dispozici, proto nelze vyčíslit, jak velký podíl má uvedená hlavní činnost na portfoliu činností daňového subjektu, a tím pádem nelze u takových daňových subjektů rozlišit přínos první a druhé vlny EET, zatímco vyjádření celkového přínosu EET tím nijak ovlivněno není,“ vysvětlil mluvčí Vojtěch.

Ministerstvo financí zároveň poukazuje, že hlavním cílem evidence tržeb je narovnání tržního prostředí. Ekonom BH Securities Štěpán Křeček v tomto ohledu EET jistý efekt přiznává, ale hned dodává: „K lepšímu výběru DPH pomohlo především kontrolní hlášení, které se vztahuje na všechny plátce DPH bez ohledu na obor podnikání.“

Růst ekonomiky

Dle něj EET také navyšuje byrokratickou zátěž, a proto navrhuje, aby byl systém vylepšen. Například Finanční správa by mohla z tržeb automaticky počítat daňovou povinnost, čímž by došlo k výraznému zjednodušení daňového systému.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka má růst ekonomiky na vyšším výběru DPH výraznější zásluhu než EET. „EET přispívá ke zpřehlednění výběru této daně a současně umožňuje eliminovat daňové úniky. Z tohoto pohledu vnímám EET spíše pozitivně. To však neznamená, že by se muselo rozšířit napříč celou ekonomikou,“ řekl Dufek.

Čistý výnos EET již přesáhl 10 mld. Kč

Elektronická evidence tržeb je přelomové opatření a vždy mě velmi mrzí, když se kolem něj vytvářejí zbytečné mýty a nesrovnalosti. Naposledy kvůli tomu, kolik již EET přineslo do veřejných rozpočtů. Éterem prolétlo číslo 4,7 mld. Kč. (Právo 21. 9.) To číslo sedí. Bohužel už úplně zapadlo, že je to výnos pouze za rok 2017 a ještě navíc pouze z DPH, tedy že toto číslo vůbec nezahrnuje daň z příjmů. Pokud bychom chtěli znát celou pravdu, je nutné dodat, že celkem jsme na obou nejvýznamnějších daních od 1. prosince 2016, kdy byla spuštěna první fáze, vybrali díky EET více než 10 mld. Kč.

Ministerstvo financí od počátku příprav elektronické evidence tržeb odhaduje roční přínos tohoto opatření na inkasu daně z přidané hodnoty a inkasu daně z příjmů zcela konzistentně, a to ve výši 18 mld. Kč. Často se zapomíná, že tento přínos představuje zvýšení inkasa po náběhu všech fází elektronické evidence tržeb. K náběhu první fáze došlo 1. prosince 2016, k náběhu druhé fáze došlo 1. března 2017. Třetí a čtvrtá fáze, které měly naběhnout v průběhu roku 2018, byly nálezem ústavního soudu odloženy. Je tedy pochopitelné, že bez náběhu zbývajících dvou fází nemůže inkaso dosahovat 18 mld. Kč. Z dosavadních výsledků je však zcela patrné, že přínosy EET stanovená očekávání pohodlně dosahují a po kompletním náběhu systému bude plánovaného efektu bez jakýchkoliv pochybností dosaženo. Na konci roku 2018 již celkové inkaso u obou nejvýznamnějších daní díky EET od jejího spuštění dosáhne 16,4 mld. Kč.

Alena Schillerová, ministryně financí

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám