Hlavní obsah

Benzín a nafta jsou nejdražší za téměř čtyři roky

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku dál mírně rostou. Benzín Natural 95 zdražil od minulé středy o dva haléře na 33,54 koruny za litr a nafta o šest haléřů na 32,71 koruny za litr. Současné průměrné ceny jsou na nejvyšší úrovni od prosince 2014. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 19. září

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 34,41 koruny a stejné množství nafty na 33,63 Kč. Praha je jediným regionem v zemi, kde je průměrná cena benzínu nad 34 korunami.

Naopak nejlevněji tankují pohonné hmoty motoristé v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Natural vyjde na jihu Čech v průměru na 33,08 Kč za litr a ve východočeském regionu o haléř dráž. Litr nafty se prodává v Královéhradeckém kraji za 32,17 koruny a v Jihočeském za 32,25 Kč.

„Cena ropy Brent sice zůstává na vysoké úrovni a pohybuje se kolem 79 dolarů za barel, nicméně kurz koruny vůči dolaru bude bránit výraznějšímu růstu cen na čerpacích stanicích,” uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček. V následujícím týdnu očekává jen mírné výkyvy v cenách pohonných hmot.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy musí řidiči počítat s dalším mírným zdražováním. „Do konce září by mělo být jen mírné, o maximálně pět haléřů na litr v případě benzínu a o nejvýše deset haléřů na litr v případě nafty,” odhadl. Během října podle něj bude tlak na růst cen pohonných hmot v ČR pokračovat v důsledku blížícího se data zavedení sankcí vůči Íránu a napětí na trhu s ropou. „Benzín tak nejspíše prolomí hranici 34 korun za litr a nafta zase úroveň 33 korun za litr. Oba druhy pohonných hmot tak pokoří další mnohaletá maxima,” dodal Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám