Hlavní obsah

Němci staví v Austrálii větší baterii, než má Tesla. Těší to i ČEZ

Novinky, tov

Německá společnost Sonnen postaví na jihu Austrálie bateriový systém o kapacitě 150 megawatt, který dokáže při výpadku elektřiny zásobovat proudem 40 000 domácností. Od místní vlády dostane zaplaceno zhruba 60 miliónů eur (1,5 miliardy korun), uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Je to dobrá zpráva i pro největší tuzemskou firmu ČEZ, která v Sonnen nakoupila před třemi lety podíl.

Foto: Reuters

Baterie od firmy Tesla v Austrálii

Článek

Obří soustava baterií od Sonnen by měla mít o polovinu větší kapacitu, než loni zprovozněná „megabaterie“ od Tesly o kapacitě 100 MW. Baterie mají na jihu Austrálie řešit situace, kdy kvůli velkým vedrům klimatizace přetíží síť a dochází pak k rozsáhlým výpadkům, tzv. blackoutům.

Sonnen bude od letošního podzimu vyrábět v prostorách bývalé automobilky v Adelaide zhruba 10 tisíc bateriových systémů ročně. Vedle Austrálie zamíří část vyráběných baterií i do dalších zemí v asijsko-pacifické oblasti.

„V Jižní Austrálii pozorujeme velmi rychlý přechod na obnovitelné zdroje energie. Protože tento trend táhnou především domácnosti, razantně stoupá poptávka po systémech umožňujících skladování elektřiny pro vlastní spotřebu. Zároveň zapojením domácností do naší virtuální elektrárny vyrovnáváme nabídku a poptávku po elektřině. Tím přispíváme k zajištění bezpečných dodávek pro jednotlivce i pro všechny odběratele v síti,” řekl Novinkám generální ředitel Sonnen Christoph Ostermann.

Investice ČEZ

ČEZ investoval do společnosti Sonnen v roce 2015 prostřednictvím svého fondu Inven Capital. Ten se zaměřuje hlavně na obnovitelné zdroje a moderní technologie. Podle serveru Euro.cz ČEZ vlastní v Sonnen nyní podíl zhruba 14 procent. Mluvčí firmy Martin Schreier Novinkám řekl, že k výši podílu se firma s ohledem na závazky vůči smluvním partnerům nemůže vyjadřovat.

Na podzim 2015 fond ČEZ investoval také do firmy Sunfire, vyrábějící moderní palivové články. Na konci dubna 2016 se ČEZ stal druhým největším akcionářem mnichovské firmy Tado, která prodává takzvané chytré termostaty.

Loni firma koupila významný minoritní podíl v německé společnosti Cloud & Heat Technologies, která přináší řešení využívající teplo z datových serverů k vytápění a ohřevu vody pro komerční prostory. Vstoupila i do francouzské společnosti Vulog, která poskytuje technologie pro sdílení ekologických aut ve městech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám