Hlavní obsah

Zaměstnanci McDonald's v USA protestovali proti sexuálnímu obtěžování

Novinky, tov

V deseti velkých amerických městech v úterý přerušili práci zaměstnanci řetězce rychlého občerstvení McDonald's v rámci protestu proti sexuálnímu obtěžování na pracovišti. Někteří z demonstrantů se hlásili k hnutí #MeToo. Informovala o tom americká média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci McDonald´s demonstrovali v deseti městech v USA proti sexuálnímu harašeníVideo: WFLD, KCTV5, AP

 
Článek

Protest se konal mimo jiné v Los Angeles, Chicagu nebo San Francisku. Většinou probíhal přímo v restauracích, kde se jej účastnili zaměstnanci s transparenty v angličtině a španělštině. Někteří drželi nápisy #MeToo McDonald’s, jiní měli pásky s nápisem #MeToo přelepená ústa. Většinou šlo o ženy, demonstrací se ale účastnili i muži.

V Chicagu protest proběhl před centrálou společnosti. Tam se skandovala hesla jako „respektujte nás, nesahejte na nás“.

Foto: Richard Vogel, ČTK/AP

Zaměstnanci McDonald's v Los Angeles stávkují na protest proti sexuálnímu obtěžování

„Dnes zaměstnanci rychlého občerstvení jako já přestávají mlčet, stávkujeme abychom řekli ne další toleranci sexuálního obtěžování,“ řekla serveru NBC News Adriana Alvarezová.

Breauna Morrowová, 15letá pokladní McDonald's v St. Louis, se snažila u vedení stěžovat na nepříjemné sexuální návrhy staršího spolupracovníka. Ten s nimi začal téměř okamžitě po jejím nástupu. Manažer prodejny jí údajně řekl: „Tuhle bitvu nikdy nevyhraješ.“

Foto: Richard Vogel, ČTK/AP

Protest v restauraci McDonald's v Los Angeles

Protestů současně využili i zastánci kampaně „Fight for 15“, kteří požadují zavedení minimální mzdy 15 dolarů (326 korun) na hodinu ve všech státech USA.

McDonald’s řadu stávek a protestů přímo nekomentoval, obhajoval se ale v prohlášení pro agenturu AP.

„Používáme politiky, postupy a školení, která jsou speciálně zaměřená na prevenci sexuálního obtěžování v našich restauracích a pevně věříme, že provozovatelé franšíz tyto závazky respektují,“ uvedla firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám