Hlavní obsah

Saúdský fond investuje do konkurenta Tesly

Novinky, tov

Státní investiční fond Saúdské Arábie investuje miliardu dolarů (21,8 miliardy korun) do potenciálního konkurenta výrobce elektromobilů Tesla, americké firmy Lucid Motors. Informoval o tom deník Financial Times. Saúdský fond PIF přitom před několika týdny koupil pět procent akcií ve společnosti Tesla výstředního vizionáře Elona Muska.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Prototyp elektromobilu od firmy Lucid Motors

Článek

Saúdská Arábie investuje do elektromobilů v rámci snahy nebýt do budoucna tolik závislá na ropném byznysu. Zřejmě nechce sázet vše na jednu kartu.

Lucid Motors vznikl v Kalifornii v roce 2007, původně pod jménem Atieva. Spoluzakladatelem a šéfem firmy je Sam Weng, bývalý manažer softwarové firmy Oracle. Firma, za kterou stojí také čínský kapitál, slibuje ambiciózní vize, vlastní elektromobil ale na trhu dosud nepředstavila. První model se má vyrábět v budované továrně v Arizoně.

Šéf Tesly Musk krátce po investici PIF na sociální síti Twitter nadhodil, že by rád stáhl akcie firmy z burzy. Později dodal, že potřebné prostředky na odkup by mohl získat právě od Saúdské Arábie.

V srpnu nicméně představenstvo Muskův plán odmítlo a rozhodlo, že pro Teslu bude lepší zůstat na burze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám