Hlavní obsah

Když nekývne Kanada, je Mexiko připraveno podepsat s USA dvoustranou dohodu

Novinky, bož

Mexiko je připraveno přikročit k bilaterální obchodní dohodě s USA, pokud se Američané nedohodnou s Kanadou na obnovení trojstranného obchodního paktu NAFTA. V úterním rozhovoru pro deník Financial Times to uvedl mexický ministr financí José Antonio Gonzáles Anaya.

Foto: Henry Romero, Reuters

Donald Trump (vlevo) a mexický prezident Peña Nieto

Článek

Obě země se na podobě budoucí dohody domluvily již v srpnu. Mexiko vedle toho s USA podepsalo separátní dohodu, která zafixovala cla na dovoz automobilů oběma směry na současných 2,5 procenta. Mexiko tím chce chránit svůj automobilový průmysl před případným zvyšováním cel ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Mexičané stále doufají, že USA a Kanada dosáhnou dohody. Pokud se to však nepodaří, „bude třeba učinit rozhodnutí“ vzhledem k důležitosti mezinárodního obchodu pro mexickou ekonomiku. „Obchod je pro Mexiko důležitý a sporné otázky mezi Kanadou a USA jsou jiné než mezi Mexikem a USA,“ dodal.

Gonzáles Anaya setrvá na ministerstvu financí do prosince, kdy nastoupí nová vláda zvoleného prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora.

Trump a prezident Mexika Enrique Peña Nieto se na konci srpna v telefonickém rozhovoru shodli, že chtějí, aby do nové dohody byla zahrnuta i Kanada. Jednání mezi Američany a Kanaďany však stále neskončila. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám