Hlavní obsah

Státní čínská firma zřejmě získá český majetek CEFC s výraznou slevou

Čínská skupina China Energy Finance Corporation (CEFC) jedná o prodeji svého majetku v ČR čínskému státnímu konglomerátu CITIC Group za celkem 6,7 miliardy jüanů (21,8 miliardy Kč). To je o 44 procent méně, než činila účetní hodnota majetku v květnu, kdy dosáhla 1,5 miliardy eur (38,6 miliardy Kč), napsal deník South China Morning Post.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

CEFC vlastní podíly v několika českých firmách. Patří mezi ně Pivovary Lobkowicz, pražská fotbalová Slavie, aerolinie Travel Service, cestovní agentura Invia.cz či strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou. Je také vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy, několika luxusních hotelů a kancelářských budov. Do Česka ji přivedl bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Čínská mateřská společnost si Česko vybrala jako místo pro expanzi do Evropy.

„Pokud se informace potvrdí, znamená to, že majetek CEFC v České republice přechází de facto do úplného vlastnictví Číny, konkrétně čínského ministerstva financí, které konglomerát CITIC ovládá. Odchylka prodejní ceny od účetní hodnoty majetku je patrně způsobena i tím, že CITIC přebírá kromě samotného majetku také závazky CEFC.

CITIC doposud vlastnil v CEFC 49 procent, plánované převzetí firmy už schválil český antimonopolní úřad.

CEFC založil v roce 2002 čínský oligarcha Jie Ťien-ming. Za několik málo let se CEFC přeměnila z malého obchodníka s pohonnými hmotami v rychle rostoucí ropný a finanční konglomerát s majetkem po celém světě a s ambicí stát se jedním z čínských energetických gigantů. Podobně jako jiné čínské konglomeráty se však kvůli tomu společnost masivně zadlužila.

Foto: Penta

Administrativní komplex Florentinum

Vysoké zadlužení čínských firem začalo vyvolávat obavy ekonomů i politiků a čínská vláda se rozhodla zasáhnout proti nadměrnému půjčování a neprůhlednému sektoru stínového bankovnictví. Prezident Si Ťin-pching dokonce učinil z kontroly finančních rizik jednu z nejvyšších priorit země na příští roky. To mělo negativní dopad na řadu firem včetně CEFC, které se dostaly do problémů se splácením svých závazků.

Nákup majetku neměl žádné zřejmé strategické zdůvodnění, řekl listu ředitel čínské soukromé investiční společnosti Kaiyuan Capital Brock Silvers. "To je zřejmě důvod, proč Peking musel nuceně zasáhnout, nejen čistě z ekonomických důvodů, ale také z politických," dodal.

CEFC není jediným konglomerátem, na který se v posledních třech letech čínští regulátoři zaměřili v obavách z jejich vysokého zadlužení. Dalšími jsou Anbang Group a HNA Group. Je však první firmou z této trojice, která je nucena v rámci své záchrany prodat majetek výrazně pod cenou, upozornil South China Morning Post.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám