Hlavní obsah

Coca-Cola vstupuje na trh teplých nápojů, za 112 miliard převezme řetězec Costa Coffee

• Aktualizováno
Novinky, tov

Americká společnost Coca-Cola se dohodla na převzetí britského řetězce kaváren Costa za 3,9 miliardy liber (zhruba 112 miliard korun). Informoval o tom server Financial Times. Costa Coffee působí i v Česku.

Foto: Darren Staples, Reuters

Costa Coffee

Článek

Akcie dosavadního majitele Costa Coffee, společnosti Whitbread po zprávě posílily o 18 procent. Whitbread koupila Costu před 23 lety za 19 miliónů liber, kdy měl řetězec jen 39 kaváren. Nyní jich má přes 2400 ve Velké Británii a dalších 1400 v různých zemích světa včetně Česka. Whitbread se nadále chce věnovat hotelovému byznysu Premier Inn.

„Teplé nápoje jsou jedním z mála zbývajících segmentů na trhu nápojů, kde Coca-Cola nemá globální značku. Costa nám dává přístup na tento trh,“ řekl šéf Coca-Coly James Quincey. Sít kaváren by pod novým majitelem měla ve světě dále expandovat.

Podle Financial Times je kavárenský byznys v posledním roce pro různé akvizice velmi atraktivní. Připomněl, že švýcarská firma Nestlé nedávno koupila práva na prodej produktů kaváren Starbucks. [celá zpráva]

Společnost Costa Coffee byla založena v roce 1971 v Británii italskými přistěhovalci bratry Sergiem a Brunem Costovými jako dodavatel kávy pro kavárny a také jako řetězec kaváren.

Reklama

Výběr článků

Načítám