Hlavní obsah

Celkový dluh obyvatel Česka vzrostl na 2,23 biliónu

Novinky, bož

Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl ve druhém čtvrtletí 2,23 biliónu korun, a meziročně tak vzrostl o 175,1 miliardy korun, tedy o 8,5 procenta. Vyplývá to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnily Bankovní a Nebankovní registr klientských informací. Objem dluhu ohroženého nesplácením klesl o 3,7 miliardy na 36,9 miliardy korun. Meziročně se snížil o 9,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Celkový dluh domácností v Česku

Článek

Počet lidí s problémy se splácením úvěrů na bydlení oproti loňskému roku klesl o pět tisíc. Klientů nesplácejících spotřební úvěry je o 20 tisíc méně.

„Zatímco celkový objem dlouhodobého i krátkodobého dluhu roste, počet klientů zůstává na stejné úrovni jako před rokem. Každý z nich tedy dluží v průměru vyšší částku: u dlouhodobého dluhu je to průměrně 1,58 miliónu korun na klienta, u krátkodobého dluhu pak 190 tisíc korun,“ uvedla šéfka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Hypotéky se na celkovém dluhu podílejí 65 procenty. Jejich objem od loňského druhého čtvrtletí vzrostl o 115 miliard korun, což představuje nárůst o 8,7 procenta.

Problémy má méně lidí

Celkový objem ohroženého krátkodobého dluhu se ve srovnání se stejným obdobím minulého roku snížil o 5,5 procenta na 25,9 miliardy korun. Počet klientů, kteří měli ve druhém čtvrtletí problémy se splácením svých krátkodobých závazků, poklesl o 20 tisíc na 276 tisíc lidí.

„Na jedné straně zůstává v problémech stále méně lidí, na druhé straně vidíme, že ti, kterým se nadále nedaří svým závazkům dostát, nesplácejí stále vyšší částky,“ upřesnil šéf výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Objem ohroženého dlouhodobého dluhu se meziročně snížil o 16,9 procenta na 10,9 miliardy. Klientů s takto ohroženým dluhem je oproti stejnému období loňského roku o 17,7 procenta méně, celkem 22 614.

Reklama

Výběr článků

Načítám