Hlavní obsah

Když nepropustíte pastora, budou další sankce, vzkazují USA Turecku

Novinky, tov

Spojené státy pohrozily Turecku uvalením dalších hospodářských sankcí, pokud urychleně nepropustí zadržovaného amerického pastora Andrewa Brunsona. Informoval o tom server BBC. Turecko se potýká s měnovou krizí, která zasáhla i kurz eura a koruny a dotýká se i některých evropských bank.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Směnárna v Istanbulu

Článek

Minulý týden USA zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. „Plánujeme další kroky, pokud jej (Brunsona) rychle nepropustí,“ řekl ve čtvrtek americký ministr financí Steven Mnuchin.

Turecko mezitím zavedlo odvetná cla na americké zboží a turecký prezident Recep Erdogan vyhlásil bojkot elektroniky z USA, například iPhonů. Předtím na adresu USA prohlásil, že svému strategickému spojenci „vrazily nůž do zad“. [celá zpráva]

Napětí mezi spojenci v NATO prohloubilo krizi turecké měny, lira od začátku roku k dolaru oslabila téměř o 40 procent. Obavy z turecké krize zasáhly i evropské burzy a projevily se na kurzu eura a koruny. Evropská centrální banka se obává, že Turecko kvůli oslabení měny bude obtížně splácet úvěry evropským bankám.

Foto: Stringer, Reuters

Pastor Andrew Brunson

Turci pastora Brunsona zadržují kvůli podezření ze špionáže, vazbám na zakázanou Stranu kurdských pracujících a gulenistické hnutí, které stálo za neúspěšným pučem před dvěma lety. Brunson je členem vlivné protestantsko-evangelické církve, ve které má americký prezident Donald Trump silnou voličskou základnu, dodává BBC.

Reklama

Související články

Problémy Turecka dopadly na euro i akcie

Euro v pátek vůči dolaru sestoupilo na nejslabší úroveň za více než rok. Dolů ho tlačí obavy z negativního vlivu propadu turecké liry na evropský bankovní...

Výběr článků

Načítám