Hlavní obsah

Státní půjčky pro mladé jdou na dračku. První den vyčerpali polovinu programu

Aktualizováno

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) přijal ve středu 256 žádostí o půjčky na bydlení pro mladé za téměř 300 miliónů korun, tedy skoro polovinu z 650 miliónů, jež má program pro letošní rok k dispozici. Ráno se tvořily fronty, někteří lidé čekali před úřady přes noc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní fond rozvoje bydlení začal 15. srpna 2018 přijímat žádosti o státní půjčku do dvou miliónů korun pro mladé rodiny do 36 let na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení.

Článek

„Do 16 hodin bylo přijato 256 žádostí v celkovém objemu 299,2 miliónu korun. Příjem žádostí bude pokračovat zítra,” řekla ve středu Novinkám mluvčí SFRB Karolína Smetanová.

Ráno se tvořily u úřadů fronty, někteří lidé čekali přes noc. O státní půjčku až dva milióny korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ráno se tvořily fronty žadatelů.

Zhruba čtvrtina žádostí přišla prostřednictvím datových schránek a poštou.

„Fond se rozhodl, že bude přijímat žádosti až do výše jedné miliardy korun. Očekáváme, že ne všichni, kteří tu žádost podají, nakonec podepíší úvěrovou smlouvu. Protože předběžný zájem byl opravdu velmi vysoký, tak budeme žádat Poslaneckou sněmovnu o navýšení rozpočtu, a to ještě letošního,“ dodala Smetanová. Požadované navýšení má být právě na jednu miliardu.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve středu prohlásila, že s takovým navýšením počítá, peníze navíc prý může přesunout z jiných programů.

Jedná se o populistický krok politiků, kteří se zjevně chtějí na předvolebních billboardech chlubit tím, jak mladým otevírají cestu k bydlení
ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda

Úroková sazba státní půjčky je jedno procento s garantovanou dobou 20 let, maximální doba splácení je ve výjimečných případech 25 let. Státní úvěr lze kombinovat s hypotékou, hypotéku ale úvěrem nejde splatit. Průměrná tržní úroková sazba u hypoték se nyní pohybuje kolem 2,5 procenta. Hypotéky postupně zdražují, i když o prázdninách došlo k výkyvu dolů, jak se banky snaží ulovit klienty před podzimním zpřísněním podmínek poskytování hypoték ze strany České národní banky.

Kapka v moři

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je program jen populismem politiků a dostupnost bydlení nezlepší.

„Stát na program pro letošní rok vyčlenil 650 miliónů korun. To je například z hlediska objemu hypotečního trhu v ČR ‚plivanec v moři‘. V letošním roce si zatím Češi sjednávají hypotéky v průměrném měsíčním objemu 17,45 miliardy korun. Za jediný měsíc tak na hypotéky jde takřka 27krát více peněz, než je ve zmíněném programu státních půjček přiděleno pro celý zbytek letošního roku,“ komentoval.

V příštím roce má už stát přidělit v rámci programu miliardu korun. Pro představu, pokud by každý žadatel dostal maximální úvěr dva milióny, vyšlo by to asi na 500 rodin.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

„Jedná se tak o populistický krok politiků, kteří se zjevně chtějí na předvolebních billboardech chlubit tím, jak mladým otevírají cestu k bydlení. Skutečným řešením by však bylo to vzít z úplně jiného konce a usnadnit legislativu týkající se stavebních řízení. Ta jsou v ČR, jak známo, velmi pomalá, což neumožňuje developerům pružně reagovat na růst poptávky po bydlení. V důsledku toho pak rostou ceny nemovitostí, ale i nájemného,“ uvedl Kovanda.

Dodal, že nutná úprava legislativy je zřejmě z hlediska většiny politiků příliš citlivý krok, takže se snaží situaci líbivě řešit na účet daňového poplatníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám