Hlavní obsah

Rekordní sucha dopadají na sklizeň i v Německu a Rakousku

Novinky, bož

Nebývalá letní sucha se negativně projeví i na sklizni u našich jižních a západních sousedů. Vyplývá to z informací německého týdeníku Die Zeit a rakouské agentury APA. Německý svaz zemědělců (DBV) v srpnu odhadoval, že se letos sklidí 36 miliónů tun obilnin. To je o pět miliónů tun méně, než se předpokládalo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sklizeň pšenice v Německu bude meziročně zhruba o 20 procent nižší.

Článek

Rakouská zemědělská pojišťovna Österreichische Hagelversicherung odhaduje škody způsobené suchem a vedry na 210 miliónů eur (5,4 miliardy korun). Z toho 80 miliónů (dvě miliardy korun) tvoří škody na obilninách a 130 miliónů (3,4 miliardy korun) na pastvinách.

„Takové škody v důsledku sucha ještě nikdy v Rakousku nebyly,“ uvedla pojišťovna. Celkové vyčíslení dopadů sucha bude ještě záviset vývoji podzimních plodin jako kukuřice, sója nebo cukrová řepa.

„V posledních šesti letech se s masivními škodami v důsledku sucha potýkáme počtvrté. Na tom je vidět, jak fatální dopady má změna klimatu na hospodaření ve volné přírodě,“ dodala pojišťovna.

Němci: Nejhorší sklizeň za sto let

Zástupce generálního tajemníka Německého svazu zemědělců (DBV) Udo Hemmerling hovoří o nejhorší sklizni za posledních sto let.

Nejdůležitější plodinou je podle zemědělců v Německu zimní pšenice, kterou jsou osety téměř tři milióny hektarů. V regionech, kde se už pšenice sklidila, byla sklizeň meziročně o 20 procent nižší, uvedl Die Zeit.

V Česku bude podle dosavadních odhadů sklizeň obilí o 7,5 procenta nižší než loni. Kvůli horší úrodě pšenice chtějí pekaři zdražovat. Naopak úroda řepky bude proti loňsku o 12 procent vyšší. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám