Hlavní obsah

Trump zdvojnásobí cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Naše vztahy nejsou dobré, napsal

Novinky, bož
Aktualizováno

Spojené státy zdvojnásobí cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka na 50, respektive 20 procent. Americký prezident Donald Trump to v pátek oznámil na Twitteru. Důvodem má být prudké oslabování turecké liry a naopak silný dolar. „Naše vztahy s Tureckem nejsou dobré,” uvedl americký prezident.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Turecká lira se v pátek dopoledne vůči americkému dolaru propadla zhruba o 12 procent. [celá zpráva] Podle agentury Bloomberg došlo po Trumpově oznámení k dalšímu propadu.

USA již dříve uvalily na dovoz ocelových a hliníkových produktů cla ve výši 25 a 10 procent. V případě Turecka teď půjde o dvojnásobky těchto čísel.

„Právě jsem schválil zdvojnásobení cel na dovoz oceli a hliníku z Turecka vzhledem k rapidnímu oslabování jejich měny, turecké liry, vůči našemu velmi silnému dolaru! U hliníku budou teď cla 20 procent a u oceli 50 procent,” napsal americký prezident před třetí hodinou odpolední SELČ.

„Naše vztahy s Tureckem momentálně nejsou dobré,” dodal.

Evropská centrální banka (ECB) vyjádřila vzhledem k vývoji kurzu liry obavy z ohrožení bank BBVA, UniCredit a BNP Paribas, které patří mezi největší turecké věřitele. Lira se od začátku roku propadla zhruba o třetinu.

Trump již dříve rozpoutal obchodní válku s Čínou uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám