Hlavní obsah

Soud povolil reorganizaci Vítkovice Mechanika, do firmy investuje Ulčák

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ostravský krajský soud povolil reorganizaci společnosti Vítkovice Mechanika ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group. V pátek o tom informoval mluvčí soudu Jiří Barč. Návrh na sebe podala samotná firma letos v červenci s tím, že součástí návrhu byla právě reorganizace. Do firmy vstupuje společnost Supermetal Martina Ulčáka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak sdělila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková, společnost Vítkovice Mechanika má dluhy ve výši 416 miliónů korun a reorganizaci chce podstoupit se vstupem nového investora v podobě společnosti Supermetal. „Investor zajistí profinancování výroby a umožní větší uspokojení pohledávek věřitelů, než jakého by dosáhli ukončením chodu podniku,“ uvedla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Výrobní dcera strojírenských Vítkovic v minulosti dvakrát čelila pokusu poslat ji do konkurzu, který by pro její obchodní partnery znamenal nulový výnos. V obou případech ale podle Kijonkové prokázala, že do konkurzu nepatří a soud návrh zamítl.

Vítkovice Mechanika je další z firem ze skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka, která změní majitele. Supermetal patří společnosti E-Invest Martina Ulčáka, který už dříve od Světlíka koupil Hutní montáže a vstoupil také do společnosti Vítkovice Gearworks.

Pracovní místa zůstanou

Zaměstnanci Mechaniky, kterých je nyní 237, o práci podle Kijonkové nepřijdou. Pomoci jim má již zmíněný investor se zajištěným profinancováním zakázek a do budoucna také důraz na nové externí zakázky.

„Nejpodstatnější je, že reorganizaci podpořila nadpoloviční většina zajištěných a nezajištěných věřitelů a že se pro Mechaniku našel investor. Výnos z konkurzu by totiž byl nulový," uvedla již dříve předsedkyně představenstva mateřské společnosti Vítkovice Michaela Žvaková.

Společnost Vítkovice Mechanika se specializuje na zařízení pro úpravu, přepravu a zpracování materiálů, na technologie pro kontinuální povrchovou těžbu surovin a na služby v hutním, strojírenském a energetickém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítkovice se dostaly do ztráty 4,5 miliardy

Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro své dceřiné společnosti skupiny Vítkovice Machinery Group, loni hospodařila se ztrátou 4,5 miliardy...

Výběr článků

Načítám