Hlavní obsah

Český průmysl zrychlil, roli hrála i spotřeba elektřiny na klimatizace

Novinky, tov
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v červnu zrychlila meziroční růst z květnových 1,4 procenta na 3,4 procenta, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ) Pomohla i vyšší výroba elektřiny pro klimatizace v horkém počasí. Průmysl se stále potýká s nedostatkem pracovních sil.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

V domácím průmyslu vzrostly v červnu nové zakázky o 5,1 procenta, ze zahraničí jich přišlo dokonce o 5,7 procenta více než loni.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela je růst průmyslu o 3,4 procenta „slušný výsledek”. Po očištění o nižší počet pracovních dní se jedná dokonce o růst produkce o 6,9 procenta.

„Solidní dynamiku naznačila již data o výrobě aut ze Sdružení automobilového průmyslu. Po prvních dvou nevýrazných měsících v červnu produkce v tomto sektoru ožila. Nejvíce se však na růstu celého průmyslu podepsala výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Teplejší červnové počasí tak rozjelo klimatizace dříve, než je tomu jindy obvyklé,” komentoval Zeisel.

Vzhledem k současnému vývoji teplot bude podle něj tento faktor podporovat průmysl i v prázdninových měsících.

„Domácí průmysl bude i po zbytek letošního roku narážet na své kapacitní možnosti. Situace na trhu práce zůstane i nadále utažená, což se i nadále bude projevovat silnou investiční aktivitou,” dodal ekonom.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v červnu meziročně zvýšil o 1,4 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda za rok vzrostla o 7,4 procenta na 33 341 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám