Hlavní obsah

ČNB zdražila peníze, úrokové sazby zvýšila podruhé za sebou

Novinky, tov
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Centrální banka přitom zvedla sazby i na předchozím zasedání na konci června. Takhle rychle zvedala sazby naposledy od předkrizového roku 2007.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

„Je to již druhé zvýšení v řadě, a ČNB tak udržuje tempo jedno zvýšení na jedno čtvrtletí. Koruna na rozhodnutí v prvních momentech reagovala nepatrným posílením,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Bankovní rada rozhodla o zvýšení úrokových sazeb jednomyslně, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Toto rozhodnutí se opírá o novou prognózu ČNB. Prostor pro zvyšování úrokových sazeb oproti dřívějším předpokladům umožnila odchylka kurzu koruny daná globálními vlivy a inflační faktory v domácí ekonomice,“ uvedl Rusnok. Mezi nimi jde především o rychlý růst mezd, dodal guvernér.

Za slabším kurzem koruny podle něj stojí negativní nálada na světových trzích. Již dříve upozornil, že na tu jsou citlivé měny rozvíjejících se trhů, vedle koruny i polský zlotý nebo maďarský forint. Zvyšování sazeb podle něj může pokračovat až do roku 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Úrokové sazby začala centrální banka zvyšovat loni v létě poté, co je několik let držela na rekordním minimu 0,05 procenta. Naposledy ČNB zvedla základní úrokovou sazbu naposledy v červnu o čtvrt procentního bodu na jedno procento.

„Tak svižně po sobě zvedala ČNB sazby naposledy v roce 2007,“ řekl Novinkám analytik ING Jakub Seidler. Ekonomové zvýšení sazeb očekávali. Důvodem je podle nich slabší než očekávaný kurz koruny, vyšší inflace a napjatý trh práce.

Sazby ČNB ovlivňují úročení bankovních úvěru a vkladů. Neplatí to ale absolutně, po červnovém navýšení sazeb hypotéky nečekaně mírně zlevnily, protože se banky přetahují o klienty před podzimním zpřísnění pravidel poskytování úvěrů na bydlení. Od podzimu by ale podle ekonomů měly úvěry na bydlení rychleji zdražovat.

„V důsledku dnešního rozhodnutí ČNB i její nového ekonomického výhledu lze očekávat třeba i rychlejší zdražování hypoték,” komentoval například ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Kurz české měny k euru se pohybuje kolem hodnoty 25,60 koruny za euro. V minulých týdnech stálo euro i více než 26 korun, analytici ještě na jaře očekávali o prázdninách kurz kolem 25 korun za euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám