Hlavní obsah

Akcie Facebooku ztratily nejvíc od vstupu na burzu, Zuckerberg je chudší o miliardy

Novinky, tov, bož
Aktualizováno

Akcie internetové společnosti ve čtvrtek ztratily 19 procent své hodnoty a firma tak zažila nejhorší den od vstupu na burzu v roce 2012. Její tržní hodnota se snížila zhruba o 120 miliard dolarů (2,6 biliónu Kč) a podle serveru Forbes tak došlo i k silném propadu hodnoty majetku šéfa firmy Marka Zuckerberga. Facebook ztrácel už před otevřením burzy a zahajoval s dvacetiprocentní ztrátou.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Mark Zuckerberg

Článek

Hodnota majetku šéfa a zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga podle Forbesu již ve středu za pouhé dvě hodiny klesla o 18,8 miliardy dolarů na 63,6 miliardy dolarů (1,39 biliónu korun). Dodal, že jde o největší ztrátu za jediný den. Z pozice čtvrtého nejbohatšího muže světa tak klesl na osmé místo.

K propadu akcií došlo po zveřejnění výsledků firmy během obchodování po uzavření americké burzy. V tuto dobu mohou obchodovat jen velcí hráči, výše transakcí je omezená a výkyvy kurzu akcií větší než přes den.

Agentura Bloomberg zveřejnila graf z okamžiku ještě před nejvyšší ztrátou, kdy propad Zuckerbergova majetku dosahoval 16,8 miliardy dolarů.

Americké společnosti Facebook se ve druhém čtvrtletí zpomalil nárůst uživatelů, snížily se tržby i zisk. Náklady se zvýšily o polovinu na 7,4 miliardy dolarů kvůli úsilí o větší bezpečnost dat. Tržby Facebooku rostly nejpomaleji za bezmála poslední tři roky. Firma hospodařila se ziskem 5,1 miliardy dolarů.

Agentura Reuters v analýze uvedla, že tlak na ochranu soukromí uživatelů bude snižovat zisky největší sociální sítě světa po několik dalších let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám