Hlavní obsah

Benzin i nafta druhý týden po sobě zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku druhý týden po sobě zlevňují. Vzdalují se tak od maxim za posledních 3,5 roku, kam ceny vystoupaly počátkem června a pak znovu před polovinou července. Průměrná cena benzínu Natural 95 klesla v uplynulém týdnu o 11 haléřů na 33,28 koruny za litr. Litr nafty stál podle údajů CCS ve středu v průměru 32,45 koruny za litr. Litr nafty tak za týden zlevnil o desetník.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 25. červenci

Článek

Na počátku června se průměrná cena litru Naturalu 95 přiblížila k úrovni 33,50 koruny a u litru nafty přesáhla 32,60. Motoristé tak platili nejvíce od prosince 2014. Později v červnu pohonné hmoty po tři týdny zlevňovaly, po vzestupu v první polovině července se ceny v posledních dvou týdnech vrátily k poklesu.

Jednoznačně nejvíc si nyní čerpací stanice nadále účtují v Praze, kde litr benzinu koupí řidiči v průměru za 34,13 koruny a litr nafty za 33,35 koruny. Hlavní město je tak jediným regionem, kde průměrná cena benzinu přesahuje 34 korun a cena nafty 33 korun.

Nejméně řidiči platí za Natural 95 v Ústeckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji, ve kterých stojí litr v průměru méně než 33 korun. Naftu tankují motoristé nejlevněji rovněž v těchto třech krajích, za průměrnou cenu pod 32 korun.

Ceny ropy ovlivnil pokles zásob v USA

Ceny ropy ve středu mírně rostly. Kolem 16:30 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,4 procenta na 73,71 dolaru za barel. Lehká americká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 0,2 procenta na 68,68 dolaru za barel.

Americký ropný institut API uvedl, že zásoby ropy se v týdnu do 20. července snížily o 3,2 miliónu barelů. Analytici čekali pokles jen o 2,3 miliónu dolarů. Výrazně vyšší propad zaznamenaly i zásoby pohonných hmot.

Reklama

Výběr článků

Načítám