Hlavní obsah

Evropská unie manipuluje eurem, rozohnil se Trump při kritice americké centrální banky

Novinky, bož

Americký prezident Donald Trump v pátek obvinil Evropskou unii (EU), že manipuluje svojí měnou. Trump také dlouhodobě tvrdí, že Čína uměle oslabuje svoji měnu, což zopakoval i nyní. Prezident výroky uvedl v kontextu kritiky americké centrální banky (Fed) za to, že zvyšuje úrokové sazby.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Čína, Evropská unie a další dlouhodobě manipulují svými měnami a uměle je snižují nízkými úrokovými sazbami, zatímco USA sazby zvyšují, zatímco dolar posiluje a posiluje každý den,” napsal Trump na Twitteru a dodal, že Spojené státy tím přicházejí o svoji konkurenční výhodu.

Podle Trumpa jde o nerovné podmínky. „Spojené státy by neměly být trestány za to, že se nám tak daří. Utahování teď poškodí všechno, co jsme udělali. USA by se mělo dovolit získat zpátky, co ztratily kvůli ilegální manipulaci měnami a špatnými obchodními dohodami,” dodal americký prezident.

Kurz dolaru prohloubil svůj pokles vůči euru. Euro vůči dolaru podle serveru Financial Times do 17:30 SELČ posílilo o 0,58 procenta a vychází na 1,1711 USD. Libra proti dolaru zpevnila o 0,96 procenta a stojí 1,3099 USD.

Trump dlouhodobě obviňuje Čínu, že manipuluje se svou měnou. Je to však poprvé, co totéž vyčetl i EU. Americký prezident v poslední době vyostřuje své vztahy s obchodními partnery. Uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. EU a další státy v odvetě zavedly cla na vybrané americké zboží. Další cla na sebe USA vzájemně uvalují s Čínou. Kromě toho Trump hovoří právě i o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám