Hlavní obsah

Vítkovice se dostaly do ztráty 4,5 miliardy

Aktualizováno

Společnost Vítkovice, a. s., která zastřešuje služby pro své dceřiné společnosti skupiny Vítkovice Machinery Group, loni hospodařila se ztrátou 4,5 miliardy korun. Oproti předloňskému roku vzrostla o 3,3 miliardy.

Foto: Vítkovice

Na ilustračním snímku ocelárna Vítkovice Heavy Machinery.

Článek

Podle vedení společnosti jsou příčinou vyšší ztráty mimořádné účetní operace související s ekonomickým vývojem jednotlivých dceřiných společností Vítkovic, řekla v pátek mluvčí firmy Eva Kijonková. Ztrátu chce firma částečně uhradit z nerozděleného zisku. Zbytek pak snížením základního kapitálu.

Tržby Vítkovic dosáhly v roce 2017 hodnoty 976,7 miliónu korun. O rok dříve činily 1,18 miliardy.

„Hospodářský výsledek významně ovlivnily mimořádné účetní operace. Velký vliv měla především tvorba opravných položek k finančním investicím ve výši přes tři miliardy korun,“ řekla mluvčí. Dodala, že tyto opravné položky se tvořily u společností určených k prodeji nebo u společností v potížích.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group je přes 20 firem, celkem mají asi 3000 zaměstnanců. Předloni se čtyři firmy ze skupiny dostaly do finančních potíží: Vítkovice Power Engineering později skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. Ze skupiny se před rokem osamostatnil lahvárenský Cylinders Holding, několik firem skupina prodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám