Hlavní obsah

Pokud Trump uvalí vyšší cla na auta z Evropy, Brusel odpoví odvetou za 220 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) už ladí plán protiopatření, pokud by americký prezident Donald Trump splnil hrozby a uvalil vyšší cla na dovoz evropských automobilů. Brusel by odpověděl cly na americké uhlí a produkty farmaceutického a chemického průmyslu, zjistil německý týdeník WirtschaftsWoche. Protiopatření by zasáhla dovoz v objemu 8,5 miliardy eur (219,7 miliardy korun).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Finální plán členské země dokončí po návštěvě předsedy EK Jeana-Clauda Junckera (na ilustračním snímku) ve Washingtonu.

Článek

„Podle toho, jak bude probíhat návštěva předsedy EK Jeana-Clauda Junckera, členské státy v příštím týdnu rozhodnou o své další strategii,“ řekl WirtschaftsWoche jeden z evropských diplomatů. Juncker se má během své návštěvy USA ve středu sejít přímo s americkým prezidentem.

Seznam protiopatření by měl být dokončen v srpnu. Podle všeho nebudou volena tak strategicky jako odvetná opatření proti clům na ocel a hliník. Tehdy EU cíleně mířila na ty státy USA, kde by Trumpa a další republikány nejvíce bolela případná ztráta voličské podpory. [celá zpráva]

U automobilového průmyslu však jde o mnohem větší objemy vývozu, proto budou i protiopatření plošnější. Zatímco odveta za americká cla na dovoz kovů zasáhla americké zboží v objemu 2,8 miliardy eur (72,38 miliardy korun), teď má jít o 8,5 miliardy (219,7 miliardy korun). Například import amerického uhlí do Evropy v posledních letech výrazně rostl.

Americký prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz oceli a hliníku do USA. EU a další státy v odvetě zavedly cla na vybrané americké zboží. Další cla na sebe USA vzájemně uvalují s Čínou. Kromě toho Trump hovoří právě i o možném zvýšení cel na dovoz automobilů z EU. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám