Hlavní obsah

Strnadův zbrojařsko-průmyslový holding vydělal skoro tři miliardy

Novinky, tov

Zbrojařsko-průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada loni dosáhl zisku 2,78 miliardy korun při tržbách 24 miliard. Skupina, do které patří i výrobci nákladní aut Tatra a Avia, oznámila výsledky hospodaření v pátek v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Michal Strnad (vlevo) na snímku s otcem Jaroslavem Strnadem

Článek

Zisk CSG před započtením úroků, zdaněním a odpisy stoupl o 52 procent na 2,78 miliardy, tržby stouply o 56 procent na 24 miliard korun.

Výsledky skupiny táhl vývoz, který tvoří většinu tržeb. Vedle toho získal holding loni významnou domácí zakázku na 20 obrněných transportérů Pandur za dvě miliardy korun pro Armádu ČR.

„V roce 2017 bylo prioritou rozvíjet podniky, které již ve skupině jsou. Došlo k několika akvizicím malých a středních podniků,“ uvedl majitel a ředitel CSG Michal Strnad. Firmu loni převzal od otce Jaroslava.

Nové akvizice se týkaly v Česku radarového výrobce ELDIS Pardubice a vývojáře systémů řízení letového provozu CS SOFT. V Srbsku slovenská větev holdingu MSM investovala do získání podniku IMK 14. Oktobar, který se zaměřuje na strojírenskou výrobu pro civilní i obranný průmysl.

CSG působí v oblastech automobilového, radarového, leteckého, metalurgického, obranného a železničního průmyslu. Zhruba polovinu tržeb tvoří obranný průmysl, kde je klíčovou společnosti Excalibur Army. Vlastní automobilky Tatra Trucks a AVIA Motors, letecké opravny Job Air Technic nebo výrobce brzd pro metro a železnici Dako-CZ. Počet zaměstnanců holdingu letos překonal 8000.

Reklama

Související články

Největší zbrojař ulovil vlivného generála

Vysloužilí generálové končí své kariéry okolo 55 let a na důchod se většinou cítí ještě mladí. Hledají uplatnění ve státní sféře, ale často končí jako...

Výběr článků

Načítám