Hlavní obsah

Čína půjčí Venezuele čtvrt miliardy dolarů na zvýšení těžby ropy

Čínská rozvojová banka půjčí Venezuele 250 miliónů dolarů (5,6 miliardy korun), aby mohla státní energetická společnost Petróleos de Venezuela (PDVSA) zvýšit těžbu ropy. V úterý to oznámilo venezuelské ministerstvo financí.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Zaměstnanec čerpací stanice v Caracasu před nástěnnou malbou s logem státní ropné firmy PDVSA.

Článek

„Schválili jsme přímou investici Čínské rozvojové banky v objemu více než 250 miliónů dolarů na zvýšení produkce PDVSA. Sestavujeme už také financování další půjčky ve výši pěti miliard dolarů, kterou Venezuele poskytuje čínská vláda na přímé investice do těžby," uvedl ministr financí Simón Zerpa.

Ministr jednal s představiteli rozvojové banky a čínské státní společnosti China National Petroleum Corporation. V příštích týdnech obě země podle něj podepíšou další tři až čtyři finanční dohody.

Těžba je nejnižší za 30 let

Kvůli kombinaci několika faktorů, jako jsou nedostatečné investice a celkový nedostatek peněz, únik mozků, nedostatek vybavení i krádeže, se produkce ropy ve Venezuele v poslední době propadla na nejnižší úroveň za 30 let. Tím země přispěla i ke zvýšení cen ropy na světovém trhu a zhoršila svou hospodářskou krizi.

Za posledních více než deset let Čína v rámci dohod o dodávkách půjčila Venezuele přes 50 miliard dolarů (1,12 biliónu korun). Zajistila si tak dodávky suroviny pro svou rychle se rozvíjející ekonomiku a současně si v Latinské Americe upevnila spojenectví proti Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Venezuela se již pátý rok potýká s hospodářskou recesí, která je podle kritiků výsledkem selhání socialistického řízení ekonomiky a propadu cen ropy na světových trzích. Trpí tím většina obyvatel, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit.

Jihoamerická země má sice podle odhadů největší zásoby ropy na světě, tamní ropa je ale těžká, s velkým obsahem síry, je proto náročnější na zpracování. Venezuela kvůli zajištění produkce benzínu a nafty vážně zvažuje dovoz ropy ze zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám