Hlavní obsah

Heathrow se navzdory kritice rozšíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský parlament v pondělí schválil kontroverzní plán stavby třetí ranveje na londýnském letišti Heathrow. Poslanci posvětili stavbu, která podle části veřejnosti zhorší životní prostředí v Londýně, jasnou většinou 415 ku 119 hlasům. Projektu za 14 miliard liber (410 miliard korun) však téměř jistě budou stát v cestě soudní pře, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letiště HeathrowVideo: Reuters

 
Článek

O rozšíření hlavního britského letiště se v zemi vedly spory dlouhá léta. Vláda konzervativní premiérky Theresy Mayové schválila plán na stavbu nové odletové a přistávací dráhy počátkem června. Ministerská předsedkyně svou podporu zdůvodnila tím, že v době odchodu z Evropské unie posílí rozšíření letiště britský mezinárodní obchod a přispěje k ekonomickému růstu.

Podle ministerstva dopravy dráha umožní uskutečnit dodatečných 260 000 letů ročně a během 60 let zajistí britské ekonomice podporu v hodnotě 74 miliard liber (2,2 biliónu korun).

Plán vyvolal velký odpor některých obyvatel Londýna, kteří se obávají, že provoz na nové ranveji s sebou ponese zvýšení hluku a znečištění vzduchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám