Hlavní obsah

Kde udělali soudruzi chybu? Z čínských skleniček se uvolňují kadmium a olovo

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před skleničkami od čínského výrobce, ze kterých se při pití uvolňují toxické kadmium a olovo. Zdraví nebezpečné sklenice o objemu 240 mililitrů jsou zdobeny obrázky hus s modrými mašlemi. Jejich dovozcem je královéhradecká společnost VETRO-PLUS. Ministerstvo na výrobek upozornilo ve čtvrtek.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Před skleničkami, z nichž se uvolňují nebezpečné látky, varoval resort už dříve. Na fotografii podobně nebezpečný výrobek rovněž z Číny.

Článek

Při pití ze sklenic může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje olovem a kadmiem.

„Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organismu, hlavně v ledvinách a játrech,” upozornilo ministerstvo. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

Nebezpečné sklenice na sobě mají dekor hus s modrou mašlí na krku a modrými proužky na spodku sklenice a u ústního okraje.

Na spodní straně sklenice je bílá etiketa, mimo jiné s českým i cizojazyčným názvem výrobku a tvrzením v polštině, že sklenice má hygienický certifikát PZH.

Před podobně nebezpečným výrobkem ministerstvo varovalo už v polovině června. Tehdy se jednalo rovněž o skleničky původem z Číny, přesněji třídílnou sadu s dekorem čtyř proužků v modré, červené, žluté a světle zelené barvě s nápisem „Green apple”. I z nich se uvolňují kadmium a olovo ve zdraví ohrožujícím množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám