Hlavní obsah

Firmy se bojí obchodní války mezi EU a USA i brexitu

Novinky, bož

Budoucí makroekonomický vývoj vnímá jako největší riziko pro své podnikání 60 procent společností napříč různými odvětvími. Vyplynulo to z průzkumu poradenské společnosti BDO mezi více než 500 představiteli firem po celém světě. Firmy se bojí například brexitu nebo hrozící obchodní války mezi EU a USA. Ještě více se ale firmy obávají rizika státních a mezinárodních regulací.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho obchodní politika vzbuzují obavy firem.

Článek

Makroekonomický vývoj se v průzkumu umístil v závěsu na druhém místě. Přitom ještě v roce 2017 byl identifikován až jako třetí největší hrozba.

Obavy z obchodní války mezi USA a EU se vyostřily poté, co americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel na evropský dovoz oceli a hliníku. Státy EU reagovaly schválením cel na americké zboží dovážené do EU v objemu 2,8 miliardy eur (72 miliard korun) ročně. [celá zpráva]

Rozpory mezi Trumpem a jeho spojenci se navíc nepodařilo překonat ani na summitu nejvyspělejších ekonomik G7 v Kanadě. [celá zpráva]

Dále se společnosti obávají britského odchodu z EU, takzvaného brexitu. Obavy vzbuzují i jednání o nových podmínkách Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem, jež inicioval prezident Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám