Hlavní obsah

Vláda schválila spotřební daň na zahřívaný tabák

V Česku by měla být nově zavedena spotřební daň z tabákových výrobků, v nichž se tabák na rozdíl od cigaret pouze zahřívá. Zdanění obsahuje tzv. daňový balíček, který ve středu schválila vláda. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Philip Morris

Cigareta IQOS. Náplně připomínající malou cigaretu s hustou tabákovou směsí (HEETS) v elektrickém zařízení nahřívá zahřívací čepel.

Článek

Daň se týká výrobku iQOS, který tuto technologii obsahuje.

Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků by podle návrhu měla být aplikována na váhu, se sazbou daně ve stejné výši jako je u tabáku ke kouření. Ta je 2,236 korun za gram tabáku.

Výsledná míra zdanění bude vzhledem k nízké hmotnosti tabáku obsaženého v zahřívaných tabákových výrobcích nižší než například v případě cigaret, což mimo jiné reflektuje skutečnost, že by se mělo jednat o méně škodlivé výrobky pro lidské zdraví, než je tomu u tradičních tabákových komodit, uvedlo ministerstvo financí.

„Zavádíme spotřební daň na tzv. bezdýmové cigarety,“ řekla po jednání vlády ministryně Alena Schillerová. Doplnila, že Česko nebude čekat na úpravu z Evropy. „EU chystá jednotnou úpravu, ale táhne se to. My bychom tu úpravu už dávno měli, kdyby nebyly volby,“ dodala.

Již dříve rezort uvedl, že nové zdanění by mělo platit od 1. ledna 2019.

Zdanění tabákových výrobků
Cigaretyminimálně 2,63 Kč/ks
Doutníky a cigarillos1,71 Kč/ks
Tabák ke kouření/ zahřívaný tabák (od 1.1.2019)2236 Kč/kg
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Z jednoho kusu cigarety cigarety platí výrobce nebo dovozce spotřební daň minimálně 2,63 korun. Z gramu tabáku ke kouření odvádí 2,236, tedy 2236 korun za kilo. Běžná cigareta obsahuje zhruba 0,62 gramu tabáku, kdyby byla zdaněna jako tabák, vycházela by daň na cigaretu 1,39 koruny, tedy skoro poloviční.

Elektronických cigaret s tekutou náplní se zatím spotřební daň týkat nebude. ”E-cigarety nepodléhají v ČR spotřební dani, je na ně aplikována pouze základní sazba DPH 21 procent. O zavedení spotřební daně z e-cigaret se prozatím v ČR v nejbližší době neuvažuje,” uvedlo již dříve ministerstvo financí.

Dodalo, že náplně e-liquidy mohou, ale také nemusí obsahovat nikotin. Zahřívané tabákové výrobky naproti tomu obsahují tabák, např. ve formě kapslí nebo tyčinek, které se užívají prostřednictvím speciálního obslužného zařízení, kde dochází k jeho zahřívání.

Výrobci tvrdí, že technologie zahřívání tabáku dopadá na zdraví spotřebitele mnohem méně než kouření cigaret, nebylo to však zatím nijak věrohodně prokázáno, shrnul nedávno hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Stát chce zdanit nový typ cigaret na baterii

Ministerstvo financí navrhne uvalit spotřební daň na elektronické cigarety, ve kterých se zahřívá tabák. Platit by měla začít od příštího roku. Podobné zdanění...

Výběr článků

Načítám