Hlavní obsah

Ivanka Trumpová získala v Číně další ochranné známky, a to i na rakve. Mluví se o střetu zájmů

Dcera amerického prezidenta Ivanka Trumpová získala v Číně další ochranné známky, jen za poslední tři měsíce jich v Číně podle úředních dokumentů bylo 13, od parfémů po rakve. Uvedla to agentura AP, podle které tak vyvstávají otázky nad střetem zájmů v Bílém domě.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ivanka Trumpová

Článek

Společnost Ivanka Trump Marks LLC může v Číně prodávat širokou škálu výrobků, od dětských přikrývek až po rakve. Kromě jiného jde o parfémy, zrcadla, nábytek, knihy nebo čokoládu. Trumpová z vedení své firmy odstoupila a aktiva předala do rodinného fondu, z podnikání ale profituje i nadále, píše AP.

Schvalovací proces čínských úřadů časově nevybočoval z normálu. Průměrně trvá 12 až 18 měsíců a žádosti byly podány loni v březnu - podle Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) den předtím, než Trumpová oficiálně nastoupila do Bílého domu. Souhlas ale přišel v době zvýšeného obchodního napětí mezi USA a Čínou.

Server BBC poznamenal, že ochranné známky byly uděleny týden předtím, než prezident Donald Trump změnil názor a umožnil čínské společnosti ZTE opět obchodovat s americkými firmami.

Dceřin byznys bránil prezident na Twitteru

Přetrvávající napojení Trumpové na byznys vyvolává v USA otázky, zda Ivanka neprofituje ze své pozice v Bílém domě a funkce svého otce a zda její politickou práci nemůže ovlivňovat fakt, že americká administrativa jedná se zeměmi, kde má společnost Ivanka Trump Marks LLC podnikatelské zájmy. To se týká zejména Číny, kde úřady podle AP rozhodují v souladu s vůlí vládnoucí strany.

Některé americké občanské organizace upozorňují, že to není poprvé, kdy byznys rodiny Trumpů v Číně vyvolává otázky ohledně etiky. Trump od svého zvolení v roce 2016 v reakci na podobné kritiky vždy odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

Trump čelil loni kritice poté, co na Twitteru kritizoval řetězec s oblečením Nordstrom, který se rozhodl vyřadit z prodeje kolekci jeho dcery. Napsal tehdy, že to bylo vůči Ivance „velice nefér”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám