Hlavní obsah

Plzeňská Škoda Transportation zcela ovládla finského výrobce tramvají Transtech

Novinky, bož
Aktualizováno

Škoda Transportation v pondělí podepsala smlouvu na koupi 25 procent jediného finského výrobce kolejových vozidel Transtech. Cenu nezveřejnila. Uvedla to mluvčí skupiny Škoda Transportation Lubomíra Černá. Většinový podíl (75 procent) ve finské společností drží plzeňská Škoda již od srpna 2015 a nyní se tedy stává jediným vlastníkem.

Foto: Škoda Transportation

Na ilustračním snímku tramvaj finského Transtechu, jehož jediným vlastníkem se stala plzeňská Škoda Transportation.

Článek

„Dlouhodobým záměrem skupiny Škoda Transportation je upevnit své postavení na trzích západní Evropy. To je také záměrem nového vlastníka, mezinárodní investiční skupiny PPF, pod jejímž vedením se nám podařilo dokončit i akvizici finské společnosti Transtech,” uvedl šéf skupiny Škoda Petr Brzezina.

„Během necelých tří let, co společnost Transtech řídíme, se nám podařilo tuto firmu úspěšně provést restrukturalizací a celkově ji stabilizovat,” doplnil viceprezident Škody a předseda představenstva Transtechu Zdeněk Majer.

„Získali jsme nové zakázky a v současnosti míří tramvaje z Transtechu do Helsinek nebo Tampere. Dodáváme také nové vozy pro finské dráhy. Za toto období jsme také zvýšili počet zaměstnanců, a to z 500 na 750. Roční tržby společnosti v současnosti dosahují tří miliard korun,“ uzavřel Majer s tím, že Transtech Škodě Transportation otevírá možnosti na západních trzích.

Škoda Transportation s víc než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy. V dubnu společnost převzala finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Společnost Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena v roce 1985. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagóny, tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává přibližně 750 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám