Hlavní obsah

J&T nemá informace, že by v pátek dostala zaplaceno za dluh CEFC

• Aktualizováno

Skupina J&T nemá žádné informace o tom, že by jí čínská společnost CITIC Group v pátek uhradila dluh 450 miliónů eur za společnost CEFC Europe. Uvedl to v pátek zdroj ČTK z J&T. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala. Podle dřívějšího prohlášení CEFC China jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl stanoven na pátek 14 hodin.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

J ve čtvrtek oznámila, že v CEFC Europe kvůli nesplaceným závazkům odvolala představenstvo a dosadila krizový management.

CEFC China označila změny v CEFC Europe za pokus J o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v Česku. Je navíc připravena proti J podniknout právní kroky. Podle prohlášení neuznává změny v představenstvu CEFC Europe, při kterých přišel místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík o funkci. [celá zpráva]

„CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a dnes na něj připsala 475 milionů eur. J byla o připravenosti firmy v pátek do 14:00, tedy v termínu stanoveném J, uhradit veškeré závazky CEFC China před svým rozhodnutím informována,” napsal Tvrdík ve čtvrtek večer na Twitteru.

Spolumajitel investiční společnosti J Patrik Tkáč napsal, že Tvrdík lže. „Místo placení Tvrdík podal 40 předběžných opatření,” napsal rovněž na Twitteru.

Začalo to patáliemi Zemanova Jie Ťien-minga

Zadlužená CEFC se dostala do problémů poté, co jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je i poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, začali v Číně vyšetřovat. Nejčastěji se mluví o případech korupce v Africe. Do CEFC vstoupila velká státní čínská firma CITIC, která ujišťuje, že zajistí pokračování investic.

J Private Investments (JTPI) v pátek uvedla, že je připravena k dalším jednáním se společností CITIC o splacení závazků CEFC. Ve stanovených lhůtách ale nebyl dohodnutý způsob splacení, proto J začala chránit svou investici, řekl mluvčí JTPI Petr Málek.

CEFC China Energy dluží skupině J 450 miliónů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. JTPI už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J totiž některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám