Hlavní obsah

Pomůže svatba Harryho a Meghan britské ekonomice?

Novinky, tov

Na svatbě prince Harryho s Meghan Markleovou vydělají prodejci suvenýrů, alkoholu i restaurace, ve kterých budou Britové událost slavit, celkový dopad na výkon britské ekonomiky ale bude spíše zanedbatelný, uvedl v analýze server CNN Money. Některá britská média nicméně tvrdí opak.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Především britské bulvární deníky uvádějí, že královská svatba bude mít na ostrovní ekonomiku „obrovský“ dopad a přinese stovky až miliardu liber (29 miliard korun).

Nicméně historická zkušenost z předchozích svateb ukazuje, že obchodníkům nepřinesly zas tolik peněz, kolik čekali a na výkonu celé ekonomiky byl dopad sotva znatelný, uvádí CNN.

„Byli bychom opatrní před přeceňováním potenciálního dopadu (svatby) či snahám přesně spočítat její přínosy,“ řekl Howard Archer z vlivné britské prognostické firmy EY ITEM Club. „Měli bychom mít na paměti, že část toho co lidé utratí, ušetří někde jinde,“ upozornil.

Foto: Toby Melville, Reuters

Svatba dělá radost prodejcům suvenýrů. Obchod poblíž zámku Windsor, kde odpočívá brzy ráno jedna z fanynek monarchie.

Podle statistik například svatba prince Williama s Kate Middletonovou v roce 2011 nepřinesla znatelné zrychlení růstu ekonomiky.

Konzultantská firma PwC tehdy spočítala, že lidé v souvislosti se svatbou utratili navíc asi 107 miliónů liber (3,1 miliardy korun). To obchodníky jistě potěšilo, nicméně tato suma odpovídá sotva čtyřem procentům útrat lidí při populárním svátku slev Black Friday před Vánoci.

Foto: Toby Melville, Reuters

Harry a Meghan.

Restaurace budou okolo svatby plné a prodlouží otevírací dobu. Zákon dovolil všem restauracím a hospodám zavřít v pátek a sobotu až v jednu ráno, oproti obvyklým 11 hodinám večer.

Foto: Toby Melville, Reuters

Někteří fanoušci monarchie stanují u zámku Windsor

Britská asociace restaurací odhaduje, že tržby budou o osm procent vyšší než o běžném víkendu. Na druhou stranu ale část lidí zůstane doma u televize, zatímco jinak by třeba utráceli za jiné aktivity.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Krámky se suvenýry zaplavily upomínkové předměty na svatbu prince Harryho s Meghan Markleovou

Královská svatba naposledy nepřinesla ani velký turistický boom. Přilákala jistý počet zahraničních fanoušků monarchie, jiní turisté ale návštěvu Londýna posunuli, aby se vyhnuli davům. Letos by mohlo pomoci, že Meghan Markleová je Američanka. Podle CNN nicméně analytici cestovního ruchu nehlásí znatelný nárůst rezervací letů. Podobně přeceňovaný je podle ekonomů i efekt „dobré nálady“, kterou má svatba vyvolat a podpořit tak i v delším období nákupní apetit Britů.

Britské ekonomice by přitom růstový impuls přišel vhod. Britský HDP v prvním čtvrtletí rostl o pouhou desetinu procenta, tedy nejpomaleji za pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám